!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Entrevista a Marc Moreno, autor de 'El silenci dels pactes'

diumenge, 31 d’agost del 2014

Entrevista a Marc Moreno, autor de 'El silenci dels pactes'



L'escriptor, editor i periodista Marc Moreno publica la seva tercera 'El silenci dels pactes' novel·la sobre la corrupció i la traïció, que poc a poc aniran sortint a la llum.

Com definiries el protagonista de la teva novel·la, l’Òscar Masferrer?
Un home sense escrúpols, amb set de poder i diners, disposat a fer el que calgui per assolir els seus objectius. Es mou en uns cercles empresarials on els pactes sempre amaguen una part fosca, i es aquí on es troba com a casa, perquè ell és producte d’aquest ecosistema on la corrupció i els tractes amb punts no gaire legals et fan créixer dins de l’escala on ell vol ser un triomfador.

Creus que, ara per ara, els mitjans de comunicació són tan poderosos com per afavorir negocis bruts, enfonsar el prestigi personal i professional d’un adversari o fer caure un govern?
Sens dubte. Fa relativament poc vam viure un massiu canvi de directors dels principals diaris espanyols. Casualitat que tots canviïn alhora? Està clar que és per pressions polítiques i amb favors i promeses futures a canvi. Ningú regala res, i els mitjans de comunicació són empreses amb interessos econòmics concrets que han de rendir comptes als accionistes. A partir d’aquí cada mitjà farà el que cregui més favorable per als seus interessos i actuarà en consonància.

Parles d’un societat on els individus corruptes o susceptibles de ser-ho són una minoria molt important. Creus que aquest és l’estat de la qüestió en aquests moments?
La condició humana ens fa dèbils i, per tant, susceptibles de ser comprats o de convertir-nos en corruptes. Vivim en una societat que d’alguna manera excusa els polítics que roben perquè pensem que ells ho fan perquè tenen la possibilitat, però que si jo la tingués també ho faria. És un problema de base. De mentalitat. Per això al llibre la trama ens porta des d’uns pactes importantíssims amb milions en joc, a d’altres més insignificants però que també remarquen aquest egoisme i l’individualisme que ens fa viure mirant-nos el melic cada cinc minuts.

La teva novel·la El silenci dels pactes apareix en un moment en que els casos de corrupció que afecten les més altes esferes de la classe política són molt nombrosos. Has utilitzat algun referent real per desenvolupar la trama?
No cal centrar-se en un sol cas, els tenim a diari a la majoria d’ajuntaments i no era la meva intenció personalitzar. El que pretenia era ressaltar la predisposició general que mostra la majoria de gent per corrompre’s. I estem veient que, en certs àmbits, és molt més habitual del que pensem, o fins i tot del que informen els mitjans. Els silencis dels pactes no és la història d’un cas de corrupció concret, és la corrupció de la pròpia persona, de com tots estem exposats a acceptar tractes que ens beneficien sense importar-nos que haguem de silenciar una part, però també és la història de com alguns, uns pocs, es neguen i s’enfronten a aquesta crisi de valors general.

Per què creus que les informacions falses esbombades indiscriminadament calen tan ràpid?
Perquè vivim ràpid i actualment tot es basa en la immediatesa. Qualsevol informació rellevant s’escampa ràpidament, sigui real o no, i arriba a tot arreu. El poder dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials és enorme i no és que només les informacions falses calin ràpid, és que qualsevol notícia té una repercussió i un abast impressionants. El problema és quan un mitjà de comunicació utilitza de manera fraudulenta el gran poder d’influència que té, i ho fa amb informacions falses o deliberadament tendencioses que obeeixen a altres interessos.

Com a periodista quins creus que són els delictes més habituals que es cometen tot dirigint un diari? Què caldria fer per no infringir l’ètica periodística?
Sobretot la utilització fraudulenta i poc ètica del poder que té un mitjà de comunicació, ja que pots arribar a una quantitat important de població i influenciar-los o manipular-los amb informacions partidistes, o fins i tot amb mentides i falsedats, com passa a Els silencis dels pactes. És necessari que els periodistes ens plantem i, tot i el risc de perdre la feina, no li fem el joc als que ens volen fer trampes. Les conseqüències de fer-ho les podeu llegir a la novel·la.

Per acabar, què destacaries de la teva novel·la?
Principalment la història, la trama sòlida i crec que ben encaixada, i la intenció que té de denunciar la part fosca dels tractes que tots callem i acceptem quan veiem que podem treure un cert benefici personal. I això passa a tots els nivells, amb acords més rellevants o amb d’altres insignificants, però sempre trobem aquesta part silenciosa dels pactes, que és la que dóna nom al llibre, i que acostuma a ser fosca però acceptada perquè és la que repercuteix en un profit per a totes les parts.

Empar Fernández

ELS SILENCIS DELS PACTES
Autor: Marc Moreno
Pàgines: 205
Enquadernació: rústega.
Mides: 13’5 x 19’5 cm
Preu: 14’95€
ISBN: 978-84-941064-5-3
Any 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular