!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Entrevista a Victor J. Jurado autor de ‘La tardor de la llibertat’

dilluns, 9 d’abril del 2018

Entrevista a Victor J. Jurado autor de ‘La tardor de la llibertat’



Victor J. Jurado publica novel·la sobre els moments convulsos al voltant de l'1 d'octubre i ens ha contestat a aquesta entrevista.

Per què va decidir escriure sobre una revolució encara no acabada?
Perquè la fase inicial estava molt ben definida, aquella que va des del setembre fins la detenció d’alguns consellers. A més, no hi ha un final a la vista per aquesta revolució...

Va patir per la credibilitat de la novel·la en ser la protagonista una jove Guardia Civil?
No. A més, la informació sobre els aspectes més propis del vaixell del Piolín i altres elements interns, els he extret dels vídeos i cartes obertes a diaris que compartien els propis policies.

Veu un historiador un moment comparable als fets que estem vivint?
No sabria dir-ne un que s’hi assemblés, perquè ara mateix és el poble que porta la veu cantant. I, amb la quantitat de matisos que es pot posar a cada moment i moviment, qualsevol comparativa que fes la consideraria una burrada uns minuts després. El que sí que és cert és que Catalunya té un caràcter especial, durant tota la seva història no han deixat d’haver-hi protestes i “revoltes” cada certs anys, emmarcades en les necessitats del seu temps.

Podem donar per mort el principi actual de que els joves ja no es preocupen per res i no es manifesten?
Efectivament, crec que això ja ho podem donar per acabat. La societat ja està polititzada, començant per aquells que l’hauran de sustentar en un futur.

Creu que l’1 d’octubre serà un punt d’inflexió en la història de Catalunya?
Sí. L’1 d’octubre va demostrar que la gent auto-organitzada té un poder molt real i que no depenen dels seus representants per fer les coses que creuen justes.

Què li diria als col·legues espanyols que neguen tot el dret històric de Catalunya a la seva sobirania? 
Si el que neguen són temes històrics, que llegeixin.

Li han superat els esdeveniments tant com per escriure una o dues continuacions del llibre explicant més fets posteriors?
Es podrien fer perfectament, caldrà veure on anem. Sembla que tot plegat hagi hivernat i que, a la primavera, agafa una nova                                                                            volada.

Per què va decidir crear la novel·la a partir de la veu de personatges diversos?
Perquè els escenaris viscuts durant els darrers mesos de l’any passat poden ser mirats des de diversos punts de vista. En la meva novel·la en proposo tres: el del militant d’Arran, el de la guàrdia civil i el de l’home apolític. A grans trets, són les maneres d’apropar-se a la realitat d’aquells moments.

S’ha tornat a repetir el fet de la història de Catalunya en el que el poble s’avança als seus mandataris?
No ho veig tant així. Perquè és normal que aquells que poden incórrer en responsabilitats penals per ocupar càrrecs institucionals, vigilin molt més les seves passes i paraules. A més, els ritmes de la política i de les passions són diferents.


Xavier Borrell

La tardor de la llibertat
Víctor Jurado Riba
Editorial: Columna Edicions
Número de pàgines: 272
2018
isbn 978-84-664-2358-8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular