!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: “Albada a Lisboa” de Lluís Busquets i Grabulosa

dissabte, 6 d’agost del 2011

“Albada a Lisboa” de Lluís Busquets i Grabulosa


Albada a Lisboa
Lluís Busquets i Grabulosa
Editorial: alisis
Nº de pagines: 178 pp.
I.S.B.N.: 978-84-937868-8-5

L’últim llibre de Lluís Busquets (Olot, 1947) juga amb la possibilitat de que Catalunya aconsegueixi la seva independència d’Espanya el proper 2014, per això existeix una comissió secreta de la Generalitat anomenada “Horitzó 2014” que estableix contactes amb personalitats d’arreu del món per buscar complicitats de cara a la independència del país, com en el cas de Otelo Saraiva de Carvalho, militar i estrateg principal de la Revolució dels Clavells a Portugal l’any 1974, amb la complicitat del nostre protagonista, un antic professor de filosofia, el qual aprofita un viatge al país veí amb la seva dona i el seu fill de vuit anys, per apropar les dues parts, ja que personalment coneix a l’antic militar.
            Però també l’hi acompanyarà un antic secret de la seva època de professor, quan va mantenir una relació canal amb una de les seves alumnes. La Lara, que casualment es troba de vacances a Lisboa amb els seus pares casi una dècada desprès de haver mantingut la relació am el seu professor. Relació que ella mateixa va trencar de sobte sense donar-li més explicacions.
            La novel·la es podria separar en dues parts. La primera i segurament més interessant es l’ historia dels dos antics amants, la segona i no tant excitant, la historia explicada dels actes que van dur als militars portuguesos a guanyar la coneguda com Revolució dels Clavells. I no ho dic per que no interessi, si no per que el llibre passa a ser un llibre sobre la revolució, deixant de banda la novel·la que hem començat a llegir.
            Amb set capítols, en Busquets entra en els detalls de cadascun dels personatges, explicant perfectament els seus pensaments i es en aquest punt quan l’obra aconsegueix atrapar-nos, quan s’imposa la ficció per damunt de la realitat.
            No es un llibre dolent, pot ser una mica menys d’història hagués estat millor, ja que far frenar una mica el desenvolupament del fets, això es la història del nostre protagonista amb la Lara.
            En definitiva, una obra que dona ales fins el 2014 per tots aquells que encara somiïn amb una Catalunya lliure, encara que “Horitzó 2014” sigui pura ficció i els que no tinguin aquets somnis la relació carnal entre els dos protagonistes l’hi pot fer patxoca. Inclús pot servir com guia de viatges per anar a Lisboa.
SALVA G 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular