!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Entrevista a Marc Moreno autor de 'Contra l'aparador'

dijous, 10 de desembre del 2015

Entrevista a Marc Moreno autor de 'Contra l'aparador'


Per què creus que tants autors tenim debilitat per parlar dels "perdedors"?
La figura del loser sempre ha estat literàriament molt atractiva perquè dóna molt més joc que un triomfador. La derrota et condueix a destins molt diversos però l’èxit sempre acaba igual. A mi em motiva escriure sobre personatges que no ho tenen fàcil, com faig a ‘Contra l’aparador’ on parlo de personatges que pateixen la duresa d’una vida que mai no els somriu, una vida que no es deixa de riure d’ells.

Creus que tots som capaços de fer qualsevol cosa sota pressió? 
Quan no hi ha res a perdre la gent és impredictible perquè mai sabem on és el nostre límit. A priori tots pensem que seríem incapaços de fer certes coses, però arribat el cas les motivacions canvien, la por s’atenua i unes preocupacions substitueixen unes altres, fins que adoptem patrons de comportament que no quadren amb el nostre perfil o que ningú hagués dit mai que seríem capaços de tenir.

El David, el protagonista de la teva novel·la, esdevé delinqüent per que no contempla altres possibilitats. Creus que la crisi genera nous delinqüents i noves formes de delinquir?
 La crisi ha generat uns escenaris molt diferents a les nostres ciutats i aquests escenaris estan poblats per personatges que s‘han d’adaptar a les noves realitats que troben. La crisi ha creat personatges que descobreixen que és impossible sobreviure fent el que feien habitualment, així que han d’oblidar comportaments anteriors, el que els convida a trencar la legalitat que fins ara havien respectat. A ‘Contra l’aparador’ la vida convida el David a cometre un delicte però després l’obliga a assumir les conseqüències.

També el germà del David veu com se li complica una vida ja molt complicada. En aquest cas el seu problema és un fill petit greument malalt. Ens pots parlar de quina és la situació d'aquest personatge que es troba literalment "contra les cordes"?
L’Òscar és un home que ha embogit progressivament des del naixement del seu fill malalt en un part on va sobreviure de miracle. Després de quatre anys de patiment amb la greu malaltia del fill, la vida de l’Òscar ha deixat d’existir completament superat per la gravetat del cas, ja que el nen necessita amb urgència un trasplantament, la dona l’ha fet fora de casa cansada del seu irascible comportament i el personal sanitari de l’hospital on tracten el nen no el suporta. Un nou enfrontament amb un metge i unes amenaces, més la posterior desaparició del fill del doctor el converteixen en el principal sospitós.

Un dels temes centrals de la teva novel·la és la vivència de la paternitat/maternitat, tots els personatges estan d'alguna manera determinats pel fet de ser pares i/o mares. Com ens explicaries la importància que atribueixes a aquesta circumstància? 
Ser pare o mare et canvia la vida, la visió del món que tens ja no és la mateixa i la majoria dels teus comportaments estan condicionats pel fet de tenir un fill. A ‘Contra l’aparador’ la paternitat i la maternitat és el motor de la trama, sense l’existència de cada un dels fills de cada personatge cap d’ells mai no es comportarien de la manera que ho fan. Tots ells estan condicionats de diferents maneres pels seus fills i per les circumstàncies que viuen –i que els fan viure a ells– els seus fills.

I tenim a Contra l'aparador un altre personatge protagonista, la investigadora dels mossos d'esquadra.
Pots fer-nos cinc cèntims de la sergent que visita el domicili del David en el curs d'una investigació? Tindrà continuïtat aquest personatge?
La sergent Carla Claver és una dona molt professional obsessionada amb la feina i amb l’èxit laboral. Vol arribar alt i assolir càrrecs que poques dones ostenten als Mossos, però està pagant un preu molt elevat: està perdent la família. El sacrifici familiar –no veure la filla, principalment– la fa patir però a l’hora de la veritat sembla que la preocupa més mentalment que no pels fets. És un personatge que els primers lectors del llibre ja m’han dit que els ha agradat molt i no ets la primera que em pregunta per la seva continuïtat, però encara no em plantejo res.

Empar Fernández

CONTRA L APARADOR
MARC MORENO 
LLIBRES DEL DELICTE 
Any 2015
ISBN 9788494374951
Nº de páginas: 295 págs.
Encuadernación: Tapa blanda
Lengua: CATALÁN
Narrativa policiaca. Novela negra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular