!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'La novela olvidada en la casa del ingeniero' - Soledad Puértolas

divendres, 28 de juny del 2024

'La novela olvidada en la casa del ingeniero' - Soledad Puértolas

Soledad Puértolas és una autora coneguda per la seva llarga carrera en el món de la literatura. 

La seva obra va des de la novel·la als contes, assajos, textos autobiogràfics i ara en presenta una novel·la singular en la que ens explica com aquesta novel·la trobada a casa d'un enginyer va a parar a mans d'un autor de novel·les i que aquest la reescriu, ja que tots troben que els anys passats han esborronat la tinta, però que tots coincideixen que la veu narradora és la d'una dona. 

Aquesta dona ens explica la seva vida: filla d'un pare que a la guerra civil va lluitar al costat dels que van donar el cop militar fins al principi de la transició. Figura que ho escriu a la "edad de los recuerdos". La vida d'aquesta família nombrosa és com moltes de l'època, filles que es casen ,alguna estudia, un fill amb problemes, alguna passió amorosa tot això entrelligat amb la història d'una tia (germana del pare) amb desavinences matrimonials i una herència i un crim per entremig. 

Però la narració d'aquesta dona es veu trencada quatre cops per la irrupció de la veu de l'autor de novel·les juvenils que és el que la reescriu. En la primera interrupció ens parla de la trama, i després de reflexionar ens diu que per més trivial que sigui la trama tots necessitem d'una trama. 

Quan a mitja novel·la es produeix un crim i la seva conseqüent investigació, trenca el fil conductor per avisar-nos que no té cap intenció de fer una novel·la policíaca, encara que ens diu que el narrador de què qualsevulla novel·la és sempre com un detectiu que segueix les passes dels seus personatges. 

La tercera interrupció és per parlar de l'amor després de vàries reflexions podríem dir que arriba a la conclusió del fet que és molt difícil "comprendre l'amor". 

Per últim, es vol acomiadar dels lectors abans que la narradora acabi la novel·la i si abans ens parlava de la trama ara ho fa del mètode per escriure entenent que el mètode no ho es tot. Una novel·la fàcil de llegir i per passar una bona estona.

Eugénia Ros


La novela olvidada en la casa del ingeniero'
Soledad Puértolas
Editorial: Editorial Anagrama S.A.U.
ISBN: 9788433924339
Idioma: CASTELLANO
Número de páginas: 216
Año de edición: 2024


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular