!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Entrevista a Andreu Martín per 'Les escopinades dels escarabats' (Premi Ciutat d'Alzira 2013)

dilluns, 3 de febrer del 2014

Entrevista a Andreu Martín per 'Les escopinades dels escarabats' (Premi Ciutat d'Alzira 2013)



L’assassinat violent de dos socis d’una assessoria financera posa en marxa la investigació policial per a aclarir els fets. La investigació d’un mosso d’esquadra, expert en delictes informàtics, desencadena un operació a escala mundial. D’altra banda, un periodista acomiadat a causa de la crisi veu l’oportunitat d’eixir de la misèria si aconsegueix provar uns fets execrables perpetrats per un poderós personatge, molt influent en la societat i en la política. Amb aquesta novel·la l'escriptor Andreu Martín ha guanyat el Premi Ciutat d'Alzira 2013.

A Les escopinades dels escarabats apareixen hackers, mossos d’esquadra, gent que blanqueja capitals, un periodista que no passa pel seu millor moment... però crida l’atenció la dedicació del policia responsable, la informàtica forense. Ens pots explicar què és el que fa exactament?
L'informàtic forense és el qui, en un escorcoll, o un lloc del crim, s'encarrega dels ordinadors, mòbils, tablets i demés. que són una font d'informació tremenda. Un policia que rep tots els aparells al seu laboratori i es passa el dia davant de l'ordinador, lluny dels interrogatoris, detencions i correcuites.

Societat Negra et servia per destapar la manca d’escrúpols de les màfies xineses instal•lades a Barcelona, a  Les escopinades dels escarabats dibuixes un món on no queda un pam de net. Ens pots explicar com veus el món actual?
El veig pitjor de com el retrato. A les novel•les practiquem l'exorcisme, podem crear herois que fan alguna cosa per canviar les coses. Treu-li l'optimisme, el bon rotllo i l'afany de seducció a la meva novel•la i tindràs el món que veig: un en el què regna la impunitat i la supèrbia dels poderosos que consideren els ciutadans com a escarabats i que estan segurs que les seves protestes, les seves escopinades, mai no els arribaran a tocar. La impunitat d'aquests delinqüents que, en ser descoberts, aixequen la barbeta i exclamen: I QUÈ?

Diuen de la teva novel•la que és un relat local i global alhora.  És Les escopinades dels escarabats un intent d’adaptar la ficció a una realitat que canvia a un ritme de vertigen?
La novel•la poli-cíaca o polí-tica sempre ha aspirat a ser un petit exemple d'una situació social molt més àmplia. Jo parlo d'uns fets que passen en una Barcelona petita, però ens podem enlairar fins al mateix Club Bilderberg que es reunirà a París per decidir el futur del món. Tot s'ha globalitzat i cada cop és més present l'Efecte Papallona: si un dels Poderosos esternuda a Canadà, és fàcil que la seva saliva ens esquitxi a nosaltres.

Crec que són interessants i molt encertades les teves paraules quan afirmes que “no s’estan carregant només l’estat del benestar: també s’estan carregant l’estat del benser” Ens pots comentar el que vols dir?
El que queda clar amb el discurs amb què presento al Sergi: ja no hi ha doble moral. Ens han arrabassat una manera de viure, ens han empobrit econòmicament però també moralment. Com diu el tango Cambalache: un despliegue de maldad insolente, los inmorales nos han igualao. Ara més que mai es descobreix que la novel•la negra és novel•la moral.

Creus que la crisi genera delictes propis dels temps difícils?
És possible que les crisis tinguin la virtud de treure el millor de nosaltres mateixos, però segur segur que també treuen, i sobretot, el pitjor de nosaltres mateixos.

Empar Fernández

Les escopinades dels escarabats
Andreu Martín
Premi Ciutat d'Alzira 2013
Portada: Carles Barrios 
Pàgines: 336
ISBN: 9788490261927
Edicions Bromera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular