dimarts, 25 de febrer de 2014

'Bufonant' de Toni Albà al Teatre Principal


Com a director del Teatre Principal, Toni Albà presenta enguany el seu espectacle Bufonant, amb el qual ja ha recorregut bona part dels teatres catalans. Es tracta d’una obra de teatre especial, on res no és gens convencional.

En un espai que ha estat concebut com a cafè teatre, Toni Albà demostra, una vegada més, la seva mestria damunt l’escenari. Al fons, una barra que convida els espectadors a fer una copa abans de l’espectacle. Als laterals, còmodes sofàs pensats per a aquells que vulguin gaudir de la copa durant la funció. I al mig, un pati de butaques improvisat. Un lloc especial, per a una obra peculiar.

Toni Albà no surt a l’escenari, sinó que entra a la sala per la mateixa porta per on hi han accedit els espectadors. Reparteix alguna cosa amb pressa; “no es pot perdre el temps”, assegura. Un retall de diari per a cada espectador i un advertiment: “si no seguiu l’obra, llegiu el que us he donat”. El públic aviat s’adona que en aquesta obra hi jugarà un paper crucial.

L’espectacle tot just acaba de començar, però encara no hi ha història. L’únic personatge de l’obra no sap què explicarà. I és que tot està per fer. L’actor demana als espectadors que facin les seves propostes. Té un bon motiu per fer-ho: demanar al Ministeri de Cultura espanyol una subvenció. L’objectiu és crear una obra avantguardista i contemporània, i, sobretot, improvisada. I per aconseguir-ho necessita que tots els assistents a l’acte hi col•laborin. A partir d’aquest moment els espectadors es converteixen en els creadors de l’obra.

Bufonant és un experiment teatral, en el qual l’actor queda a mans del seu públic, ja que és una mena de titella que es mou seguint les seves instruccions.  Albà teixeix una història a partir dels suggeriments dels espectadors i dóna vida a tots els personatges que hi van apareixent. Duu a terme un autèntic exercici d’improvisació que posa de manifest la seva habilitat com a imitador, però també com a clown i mim. Bufonant és un espectacle ben pensat que ofereix grans dosis de sentit de l’humor, sense deixar de banda, però, la crítica social i política del nostre país.

Núria Gutiérrez

Bufonant
Idioma: Català
Duració: 90 minuts
Dirigida i protagonitzada per Toni Albà
Teatre Principal de Barcelona
Del 9 de febrer al 30 de març de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular