!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Mars del Carib' - Sergi Pons Codina

diumenge, 16 de febrer del 2014

'Mars del Carib' - Sergi Pons Codina


Mars del Carib (Edicions de 1984) és la primera novel•la de Sergi Pons, que porta el nom d'un tuguri amb molta història situat al barri de Sant Andreu. La descripció que ens en fa l'autor en les primeres pàgines és l'antítesi del paradís en què fa pensar el nom de l'establiment: un antre insalubre on no han arribat les normatives antitabac i el mateix bàrman, el Negre, subministra drogues als seus clients, una fauna veritablement pintoresca.

El cicerone del lector per aquest peculiar món és en Blai Roca, un jove d'edat indeterminada que comparteix pis amb un argentí i un escocès però es passa els dies i les nits al Mars del Carib amb en Nil Facundo (exaddicte al cavall i seductor de dones); en Colomer ("un element intractable i violent, expert en diverses arts marcials que no dubtava a fer servir per dialogar amb els seus conciutadans"); en Saurí, amb cara de nen, ulls blaus, pell blanca i fina, que periòdicament deixa les drogues però sempre recau o en Farinetes, "un bon exemple de fins a quin punt un home i un animal es poden arribar a assemblar quan la condició humana perd les qualitats mínimes de dignitat i decència".

Les aventures delirants d'aquesta peculiar colla, amb visites a la comissaria dels Mossos incloses, s'alternen amb els intents d'en Blai d'adaptar-se al món laboral, que segons ell, és una versió moderna de l'esclavitud. El seu pelegrinatge per oficis precaris (en una cadena de muntatge, descarregant camions o en una empresa immobiliària) és una continua sàtira tant del funcionament de la societat com dels personatges que coneix en Blai, cada un més extravagant que l'anterior.

S'hi troba a faltar la presència, en alguns moments d'argot dels baixos fons, ja que de vegades els personatges s'expressen en un català "massa" estàndard i fins i tot són capaços de fer uns raonaments que el seu degradat estat mental no els hauria de permetre.  Tot i així resulta una novel•la molt recomanable que combina fragments de refinada ironia amb humor del broc gros i, el més important, aconsegueix el que és molt difícil de trobar en una novel•la parida i ambientada a Catalunya: fer riure el lector a llàgrima viva.

Marta Planes

Mars del Carib
Sergi Pons Codina
isbn 978-84-15835-23-3
Mirmanda, 119
286 pàgines
Any 2014


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular