!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Entrevista a Marc Moreno autor del llibre 'Independència d'interessos'

dimecres, 26 de juny del 2013

Entrevista a Marc Moreno autor del llibre 'Independència d'interessos'


Marc Moreno, al seu pur estil d'explicar les coses sense alinear-se amb ningú, publica una novel·la on els fets es desenvolupen en un fictici procés d'independència de Catalunya, i on molts personatges miren de treure mossegada del que seria un país independent. A més s'inicia en una editorial de novel·la negra catalana de la qual forma part com a editor 'Llibres del delicte'.

Què volies comunicar amb una novel•la dins un procés d’independència de Catalunya?

Quan escric intento reflectir la societat que ens envolta, amb els seus problemes, i és evident que un dels temes més actuals a Catalunya és la independència, el dret a decidir i la consulta independentista. Aprofundir en les situacions que es creen a partir d'aquest procés, en els actors que intervenen, en els interessos de cadascun d’ells i en les situacions que es generen és la meva motivació a Independència d’interessos. Retratar el que veig.

Creus que hi ha gent que juga menys net del que la gent creu? Sobre tot polítics?

Sens dubte! Un sector important de catalans estan molt implicats en la reafirmació nacional del país, en la lluita per una bandera i una ideologia, i aquest grup és una força important que té una gran influència en la societat. Si controles aquest grup, tens un gran poder. Així que no és estrany que com que alguns dels qui volen liderar les voluntats populars tenen interessos personals, facin servir la confiança del poble per aconseguir objectius que res tenen a veure amb el que suposadament els mou.

El Borrell de la historia representa els grans poders econòmics catalans disposats sempre a aprofitar-se de cap on gira el país?

El poder sempre busca més poder i més diners. El problema és quan juguen amb la voluntat popular i enganyen per calmar aquesta set de més. El personatge d’en Borrell és un bon exemple, que ho té tot i encara vol més, sense importar-li què ha de fer per assolir els seus objectius. Però no és l’únic, ja que per diferents motivacions, veiem com alguns polítics no tenen problema per trair l’electorat que l’ha votat.

Creus que et pot perjudicar el fet de no mullar-te políticament en cap bàndol?

La meva intenció és explicar el que veig. Donar la visió objectiva del que passa de manera que els meus llibres siguin un reflex del món real a través de la literatura. No m’interessa fer apologia d’una o d’altra ideologia perquè no vull convèncer ningú, el que vull és aprofundir en els problemes de la nostra societat, retratar-los i exposar-los de manera que tothom obri els ulls. Així que no crec que aquesta objectivitat sigui perjudicial, tot el contrari.

Després de Cabdills que era una novel•la semblant amb aquesta et vols anar especialitzant en el gènere negre català?

Totalment! Em considero un escriptor de novel•la negra i ho dic des del convenciment. Per les històries que jo vull explicar, pel tipus de literatura que m’agrada fer i per la voluntat d’explicar la societat des de la versemblança i sense embuts, la novel•la negra és on em moc millor. A partir del fet delictiu explico la societat catalana, però dels delictes que tenim aquí, no ens cal importar a la nostra literatura situacions alienes al país.

Com ha estat el fet de crear una editorial de novel•la negre en català?

Sóc un gran aficionat al gènere i, després de patir com a lector de novel•la negra en català la mancança del tipus de llibres que m’agradaria trobar, vam pensar que era viable i, sobretot, necessari un projecte editorial que apostés per l’escriptor català que vol explicar històries que et toquen. Ens han dit agosarats, i potser ho som, però la passió i la professionalitat amb què hem creat Llibres del Delicte, és un bon company de viatge i la millor manera de consolidar el projecte.

Veieu factible trobar un forat al mon literari?

Hi ha un espai al món literari català que s’ha d’omplir, estem convençuts. La nostra aposta per l’escriptor de literatura negra en català que tracta temes propers ha estat molt ben rebuda, i això ens fa ser força optimistes. Tant de bo el projecte de Llibres del Delicte pugui omplir aquesta demanda insatisfeta, perquè som aquí per oferir un tipus de literatura que ha d’anar a més, però en tot cas el forat hi és i la necessitat d’omplir-lo també.

Quins propers llibres publicareu?

Comencem amb dos títols, Independència d’interessos, que ja el tenim a la venda, i Coll avall, que sortirà a finals de juny i que és una novel•la escrita a quatre mans per X. Díaz i M. Martínez. Tracta els desnonaments i la deshumanització dels bancs que escanyen tothom sense immutar-se, i la baixada als inferns d’un home que es veu al límit. Cap a finals d’any publicarem un parell de títols més per acabar aquest 2013 amb quatre llibres publicats. La nostra idea és publicar anualment entre sis i vuit referències, depenent de l’èxit que tinguem. Evidentment, nosaltres esperem que estiguin més a prop dels vuit que dels sis. Seria una bona senyal.

Xavier Borrell

Independència d'interessos
ISBN/ISSN 9788494106408
Autor Marc Moreno
Llibres del Delicte  
Pàgines 180

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular