diumenge, 3 de març de 2013

'La vostra sang' - Francesca ForrelladAmb la pena de que ens hagi deixat Francesca Forrellad, aprofitem per recordar el seu gran llibre sobre la historia de Catalunya.

Som al segle IX: tota Catalunya ha estat ocupada pels musulmans excepte un petit territori als Pirineus encapçalat pel compte Guifré d’Urgell, mes conegut com el Pilós, que es resisteix a l’invasor. El rei carolingi Carles el Calb te problemes per aconseguir mantenir unit el seu regne i demana ajut als seus comptes. Guifré no dubtarà en pujar a Normandia per ajudar-lo, però patirà una gran batalla de la que surt victoriós per poc. Gràcies a això el rei li donarà el poder sobre Barcelona mentre el visita a la seva cambra ferit.
Carles el Calb està sorprès de què Guifré només tingui a l’escut un color daurat, així que sense dubtar-ho mulla de sang quatre dits a la ferida del seu salvador i els passa per l’escut daurat del compte de Barcelona, creant, més tard, amb aquet gest la identitat de Catalunya.

L’autora del llibre ens explica realment molt bé la història de Catalunya i dels seus personatges sense deixar-se les dades més curioses. Per exemple, Forrellad explica que Guifré tenia un exèrcit de mil homes quan va marxar sobre els enemics de l’hereu de Carlemany, però cap d’ells tenia nom ni cognoms. Per això, Guifré va encarregar als seus escrivents que posessin fil a l’agulla perquè tots tinguessin un nom com manaven els preceptes visigots heretats del dret Romà. D’aquesta manera, comencen a apuntar-los segons els oficis o noms comuns; així neixen els cognoms Ferrer, Carbó, Fuster, Cadira, Cortina, Baldric o Rius.
A La vostra sang (Angle Editorial) trobem totes les històries del repoblament de pobles arrasats pels musulmans, com Vic, Manresa, Solsona, tots els pobles de les comarques centrals o els de la riba del Congost, a com la reconstrucció de moltes catedrals, monestirs i convents mes importants del principat català, inclòs el de la verge de Montserrat.

La perfecta narrativa de l’autora ens fa viure la sensació de no voler que la novel·la s’acabi, ja que és una delícia gaudir de les seves històries. Als 81 anys ha publicat Francesca Forrellad aquesta primera obra i demostra que té tanta qualitat com la seva germana bessona, la Lluïsa Forrellad, guanyadora del Premi Nadal al 1954. Tot el que vulgui conèixer qualsevol detall sobre l’origen de la identitat catalana, que fiqui el cap pel territori d’aquesta novel·la històrica que no té res a envejar als grans best sellers sobre l’Edat Mitjana.

Xavier Borrell

La vostra sang
Francesca Forrellad
Angle Editorial 
1ª edición, 2009 
496 pàgines 
ISBN 9788496970878

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada