divendres, 3 de març de 2017

'El brigadista' - Jordi Cantavella

 

El brigadista (Ed. Rosa dels Vents, 2015) és una novel·la de les que et calen al cos i, més concretament, de les que apunten directament al cor. Jordi Cantavella endarrereix l’agulla del temps amb les seves lletres fins traslladar-nos a la Guerra Civil espanyola i comparteix amb el lector les experiències d’un veterà negre nord-americà de les Brigades Internacionals que va decidir, com altres companys, viatjar a Espanya per recolzar la Segona República.

L’aparició d’en Joan, un jove català que està enamorat de la Sarah, provoca que en Raimond, avi de la Sarah, confessi de manera accidental a la seva família que va lluitar a Espanya durant la Guerra Civil. El nom de la seva Brigada, Lincoln; el nombre de voluntaris, 3.000, dels quals un centenar eren negres.

Els ingredients imprescindibles que converteixen la lectura d’aquesta novel·la en una experiència sensorial són valors com la honestedat, la valentia o la dignitat. I, com tota bona història, tampoc falta l’amor. Entre les confessions d’en Raimon està el romanç que va viure amb l’Anna, una jove infermera de Tossa de Mar. Cantavella ha aconseguit filar una història commemorativa a través d’una veu narrativa versemblant que ens emociona amb alguns dels seus records.

A l’època va haver molt de silenci. Nombrosos ex combatents de guerra van decidir callar per sempre la seva experiència davant de les seves famílies. Cantavella, qui va tenir un avi que mai va voler parlar de la guerra, ara dona veu a la manca de paraules. Desenterrar records tan durs no ha de ser fàcil per ningú. I menys per qui va haver de tenyir les seves mans de sang.

No estem davant d’una novel·la històrica tot i que el lector rep una gran quantitat d’informació valuosa sobre la Guerra Civil i es nota que l’autor s’ha documentat extensament sobre el tema. Cantavella ens ha regalat una novel·la emotiva, inoblidable, amb personatges de ficció que es situa en un context històric per tots conegut. Ens trobem davant d’un cant a la llibertat i d’un regal per tots aquells que van ser generosos i solidaris fins al punt de lluitar en guerres alienes per defensar els seus ideals.

 Laura Mas

Títol: El brigadista
Autor: Jordi Cantavella
Segell: Rosa dels Vents
Preu sense IVA: 9,08 €
Preu amb IVA: 10,99 €
Idioma: català

ISBN: 9788415961680

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada