dimarts, 9 de maig de 2017

'El somriure de Darwin' - Anna Maria Villalonga


Anna Maria Villalonga (Barcelona, 1959) és professora de literatura catalana a la UB, cinèfila empedreïda, investigadora del gènere negre, autora de diversos assaigs i de relats publicats a revistes literàries i volums col·lectius i coordinadora de les antologies Elles també maten i Noves dames del crim. La seva primera novel·la La dona de gris va guanyar el Premi a la millor novel·la negra en català del festival València Negra. D’altra banda és la responsable del blog especialitzat A l’ombra del crim. I, per si encara no us heu fet una idea, l’Anna Maria és, sense dubtes, una de les persones que més sap del gènere negre al nostre país.

La sinopsi de El somriure de Darwin ens explica que Max, un dels protagonistes de la novel·la, és un rodamón que viu al carrer amb el seu gos i passa la nit en un caixer automàtic davant del balcó de Noemí, una dona callada i solitària que arrossega un terrible fantasma del passat. Noemí té un veí gairebé desconegut, Ivan, un jove atlètic, sorrut i malcarat que no li ofereix gaire confiança. Quan un altre vagabund és assassinat dins del caixer que Max freqüenta, ell es converteix en el principal sospitós. Però Noemí es resisteix a acceptar-ho i decideix actuar.

Les vides de l’ Ivan, el Max, la Noemí i el Darwin s’entrecreuen insospitadament en una trama que arrenca de les misèries de la nostra societat actual i no deixa en cap moment de furgar en algun dels seus costats més foscos. El somriure de Darwin és una novel·la negra atípica –per original i gens respectuosa amb els patrons del gènere- que aborda temes tan diversos i tan atemporals com ara: la soledat, la intolerància, l’exercici de la violència, els prejudicis, la manca de solidaritat o el respecte i l’amor incondicional envers l’animal que t’acompanya durant una part del camí.

L’autora dedica unes pàgines a dibuixar els seus personatges principals convençuda que només coneixent la seva història personal podrem entendre què és el que fan i per què ho fan. Coneixem de la seva mà la família de la Noemí, la relació de l’Ivan amb un pare poc exemplar i les raons que van dur el Max a la indigència. Com els millors autors del gènere l’Anna Maria no es limita a exposar els fets ni a detallar la investigació del delicte; intenta apropar al lector al per què del crim comés sense perdre de vista que no sempre trobarem una explicació satisfactòria. I ho fa a un ritme molt àgil, utilitzant gairebé en tot moment frases curtes i molt concretes que conformen una prosa molt acurada i gens exhibicionista. L’autora elimina voluntàriament els artificis narratius per aportar intensitat al relat i en cap moment deixa d’enfocar de molt a prop una societat malalta, la nostra, que el lector reconeixerà a cada pàgina.

Molt recomanable.

Empar Fernández

Títol:  El somriure de Darwin
Autora: Anna Maria Villalonga
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 205
Primera edició: gener de 2017
ISBN: 9788494582646


1 comentari:

  1. Moltíssimes gràcies, Empar. Per a mi és un honor que una escriptora que admiro tantíssim digui això de la meva novel·la.

    ResponElimina