!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Cabdills - Marc Moreno

dilluns, 18 d’abril del 2011

Cabdills - Marc Moreno


Cabdills
Marc Moreno
Editorial Actéon
1ª edició, 2011
Gènere: Thriller
246 pàgines
ISBN: 9788493826505


El periodista Marc Moreno debuta com a novel·lista amb aquest thriller ple de suspens on la política catalana, amb les seves particularitats, és analitzada de forma exhaustiva. La trama gira al voltant de la desaparició de l'espasa de Vilardell del museu francès on es troba exposada, tot i que un investigador ha descobert que allò només es una rèplica falsa i que l'autèntica es troba en una petita parròquia de San Celoni.

Espasa de Vilardell
El problema és que no ho ha descobert ell sol, sinó que un amic amb ànsies d'escalar en la política es vol aprofitar de la descoberta en benefici propi. Paral·lelament, un milionari vol aconseguir la relíquia al preu que sigui i no defallirà a fer servir les armes necessàries per aconseguir-la, siguin legals o no. I per si fos poc, l'espanyolisme més radical, mitjançant la Fundación Francisco Franco, i el catalanisme moderat hi volen ficar cullerada pel bé dels seus interessos.

Qualsevol dels protagonistes que trobem a la narració ens recorden inevitablement a persones reals d’aquest país: no es difícil posar-li cara al polític que aprofita el sentiment independentista per aconseguir un escó, ni al tradicional milionari cercador d’una part noble en el seu arbre genealògic o els espanyolistes capaços de qualsevol cosa per amagar el passat nacionalista de Catalunya i els seus signes identificatius.

Marc Moreno ha escrit una novel·la original on explica uns afers que, en realitat, podrien desenvolupar-se en qualsevol escenari del món, tot i que un dels millors trets de Cabdills és el bon anàlisi que fa de la societat civil catalana. L'autor treu la seva vena periodística per desemmascarar a aquells que s’aprofiten del sentiment catalanista només per treure'n benefici personal, enganyant a la societat amb falses promeses o envoltant-se en la senyera per sortir als mitjans de comunicació, marginant als veritablement compromesos amb la causa catalana. I ho fa, aquí radica també la qualitat de la novel·la, sense necessitat de dir noms.

Xavier Borrell


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular