!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Entrevista a Artur Quintana, editor d'Obra poètica completa, de Desideri Lombarte

dimecres, 14 de juliol del 2021

Entrevista a Artur Quintana, editor d'Obra poètica completa, de Desideri Lombarte

 

Com ha estat la tasca de recopilació dels sis volums que conformen l'obra poètica de Desideri Lombarte?

Desideri Lombarte, mort prematurament, als 52 anys, només va publicar en vida un primer recull poètic: Romanços de racó de foc i poemes de vida i mort el 1987. Pòstumament, de 1991 a 1999 es van publicar nou poemaris més, en l’edició dels quals ja havien participat els tres actuals curadors de l’Obra poètica completa que ara es presenta en públic, així com també en Ricard Solana. 

Quin criteri heu seguit a l'hora d'editar el llibre?

El mateix que havíem seguit en publicar els seus 9 volums inèdits del 1991 al 1999: Publiquem d’acord amb l’últim original conservat. Com cal esperar, hem corregit les evidents errades tipogràfiques. 

Com a editor del llibre i coneixedor de l'obra de Lombarte, com definiries la seva poesia?

De poetització d’un microcosmos –l’Alta Ilercavònia– amb decidit afany totalitzador.  

Als versos de Lombarte indiqueu que hi ha una “evocació emocionada, a través de la història col·lectiva i personal, del paisatge i el passat dels indrets on havia nascut”.

Lombarte venia d’un món, la Franja d’ Aragó, on la llengua catalana i la cultura que conforma, la seva i la nostra, de segles era i és fortament discriminada. El poeta volia deixar testimoni de la vida i la història silenciada de la gent de l’Alt Matarranya, i, en fer-ho, hi va desplegar també una profusa mostra de poesia amorosa i de meditació càustica sobre la crua existència de l’home modern; sobre la mort i la solitud, i amb esplèndides metamorfosis. 

A nivell personal, quina és l'etapa creativa que més t'agrada de l'autor?

Entre l’evocació de la vida tradicional matarranyenca i la temàtica amorosa o meditativa, se’m fa impossible de triar. 

Quan vau començar a treballar en aquest magnífic volum i quant de temps us ha portat editar-lo?

El 2015 l’Instituto de Estudios Turolenses anunciava que es trobava en premsa la Poesia completa de Desideri Lombarte dins de la col·lecció en català Lo Trinquet, per així contribuir amb veu pròpia al tan necessari estudi de la llengua catalana i de la cultura aragonesa que conforma. La publicació, per motius no pas editorials, s’anava endarrerint i el 2020 l’IET va decidir que no apareixeria a la col·lecció Lo Trinquet, sino que n’inauguraria una de nova, titulada Biblioteca Turolense dedicada a l’edició d’obres mai no reunides en  volum, exhaurides o de difícil trobar, i inèdites de conegudes autores –i autors– de Terol.

Obra poètica completa, de Desideri Lombarte, és el primer volum de la col·lecció Biblioteca Turolense. En quina nova obra esteu treballant actualment?

Actualment treballem en donar continuïtat a la interrompuda col·lecció Lo Trinquet, on el 2022 es publicarà el poemari Aplec de Juli Micolau, i hi seguiran obres de Josep Miquel Gràcia, Lluís Rajadell, Vicent Pallarés, Maria Teresa Moret...

Es tracta d'una col·lecció dedicada a l'obra completa d'autors i autores de Terol. Creus que a dia d'avui encara és desconegut per molts el talent literari que hi ha a aquesta província?

Com que la província de Terol, segons sembla, no existeix, es fa molt difícil de conèixer-ne autors, i més  encara en una llengua, com la catalana, que per a molts és considerada de sempre també com a inexistent. 

Què creus que descobriran mitjançant aquest llibre els nous lectors i lectores que a dia d'avui desconèixen a Desideri Lombarte?

Us permetrà de comprovar que la província de Terol doncs sí que existeix i que té una rica literatura, en castellà i en català, que cal conèixer i fruir-ne.  

 

Fitxa tècnica del llibre

ISBN: 978-84-17999-43-8

Editor: INSTITUTO DE ESTUDIOS TUROLENSES

 

Lloc d'edició: Terol

 

Any d'edició: 2021

 

Pàgines: 728


Comprar en Amazon 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular