!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Pasta fàcil' - Emili Bayo

dijous, 13 de juny del 2024

'Pasta fàcil' - Emili Bayo


Emili Bayo és un autor català i en català de llarga i premiada trajectòria. Algunes de les seves novel·les són: Traïdors i covards, La resta del món, Projecte de felicitat i L'edat de les paraules. Ha publicat reculls de contes i novel.les que han captivat molts lectors joves. 

Per parlar de Pasta fàcil convé fer referència a una novel·la anterior seva, Puta pasta (VI Premi Crims de tinta). Totes dues comparteixen protagonistes: el Marc Tramós, un filòleg en hores baixes que també fa de negre literari i propietari d'una empresa de serveis lingüístics que no acaba de funcionar, i la Vero, la bella i temerària amiga sense escrúpols. Totes dues ficcions ens ofereixen, des de les primeres pàgines, una trama vertiginosa que complaurà els lectors amants de l'acció desacomplexada.

La Verònica proposa al Marc Tramós una feina ràpida, fàcil i molt lucrativa. Rebrà quinze mil euros per redactar una nota de suïcidi. No trigarà més d'un parell d'hores a enllestir-la i s'embutxacarà una quantitat que necessita amb urgència. Però res no sortirà com ha estat previst si la Vero es troba pel mig. El Marc, verborreïc i poc afortunat en els negocis, acaba salvant la vida pels pèls quan el vehicle -que no havia abandonar de cap de les maneres- salta pels aires. De la mà de la seva amiga de joventut, el Tramós es veurà implicat en un seguit d'episodis plens d'humor i ho farà en companyia del Kóstic, un científic estonià virtuós dels escacs, de la Katia, una jove i bella ucraïnesa que tracta de conèixer el futur a través de les runes, i d'un policia amic seu, el sotsinspector Manuel Torredelplà, caigut en desgràcia a la seva comissaria.

Convè no perdre's les citacions que precedeixen a cada capítol, fragments de diàlegs de pel·lícules americanes dels anys quaranta i cinquanta, diàlegs sovint molt enginyosos, d'altres d'una simplicitat carregada de sentit, tots ells memorables. 

Pasta fàcil incorpora en la seva trama temes d'una actualitat irrebatible: la corrupció política i policial, el canvi climàtic, la investigació que ha de permetre substituir els combustibles fòssils per fonts d'energia menys contaminants, els interessos de les grans companyies energètiques... D'altra banda, el lector afeccionat als escacs trobarà l'alicient de seguir alguns dels moviments del jove Kóstic davant d'un tauler.

Per acabar trobo semblances -crec que intencionades- entre l'estil de l'Emili Bayo, els embolics dels seus protagonistes (com ara comprar un arma de defensa en un basar xinés) i fins i tot les llargues tirallongues del Tramós; amb recursos literaris utilitzats molt sovint per l'Eduardo Mendoza amb finalitat humorística. La lectura de Pasta fàcil m'ha recordat la manera de fer literatura de l'admirat autor de La verdad sobre el caso Savolta, Sin noticias de Gurb o El laberinto de las aceitunas. 

Empar Fernández


PASTA FÀCIL
Emili Bayo
La Magrana
Maig 2024
ISBN 978841933465
Pag. 336

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular