!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: de juny 2024

divendres, 21 de juny del 2024

'Viena 1912' - Antoni Roca


Aquesta novel.la va resulta guanyadora  del X Premi Memorial Agusti Vehi-Vila de Tiana 2023. El protagonista Efraïm Zimmerman, un jove que fa de reporter de vida social en una Viena antisemita (els seus pares moren en un atemptat) veu com la policia no te gaire interès en indagar quin són els autors d’aquests fets tot dient que es obra de quatre eixelebrats. 

Al mateix  temps es comencen a trobar cadàvers de noies joves de famílies molt humils mortes per estrangulament i sense mòbil aparent : no els hi roben res ni han estat sexualment, però totes tenen la marca de l’assassí. 

El nostre protagonista s’interessa per les morts d’aquestes dones i quan en Berger  el seu company de la secció de successos li vol explicar quelcom que sap però que no ha publicat el company també es assassinat. Que sap en Berger?  

En aquest moment el nostre reporter de vida social demanar al Director del periòdic permís per investigar el cas i descobreix que la policia te pressions polítiques  per deixar aquests casos a punt mort, millor no esbombar aquestes morts per no atemorir a la població. 

Entremig i amb gran secret rep d’una gran personalitat de la vida vienesal’ordre de que investigui la vida d’una pretendent de la filla per que sembla que hi ha alguna cosa fosca en aquest noi.  A mida que en la seva investigació,  el nostre protagonista va trobant que algú vol aconseguir que deixi l’investigació. 

La novel.la ens presenta una Viena de poc abans de l’inici de la  Gran Guerra on una societat aristocràtica malda per continuar en el poder i  una burgesia  que vol introduir-se en aquesta societat privilegiada. 

Aquesta novel.la  es llegeix  fàcilment donat que l’autor li ens planteja algunes situacions amb un toc de sarcasme, ironia fina.


Eugénia Ros


ANTONI ROCA
VIENA, 1912
Editorial: CLANDESTINA
ISBN: 9788419627247
Idioma: CATALÁN
Número de páginas: 214


dimecres, 19 de juny del 2024

'La metgessa' - Elisenda Durban


L’autora llicenciada en Història Antiga, llegint als clàssics va descobrir la figura de l’Agnodike, va trobar aquest personatge molt interessant i ha novel.lat  la seva vida per que tots la podem conèixer.  

Què té d’interessant aquesta dona que va viure 300 A.C.? 

Agnodike, en un temps en que les dones no podien exercí de metgesses sota pena de mort, en veure les morts prematures de la mare i la germana que per “pudor” a que un metge les veies nues, es deixaven morir, va volgué ser metge de dones el que podríem dir la primera ginecòloga documentada de la història. 

Com pot fer-ho? Quin preu haurà de pagar per assolir la seva fita? 

Tindrà que lluitar per convèncer al seu pare, un home il.lustrat deixeble d’Aristòtil,  tindrà que canviar  d’identitat amb totes las conseqüències que això comporta: viure com un home amb la por de ser descoberta. Agnodike té que deixa Tebes on residia amb la família e instal·lar-se a la illa de Cos on havia  la millor escola de Medicina de l’època. 

El sacrifici que fa per assolir el seu objectiu es enorme, de l’ambient de confort familiar, filla d’un dignatari atenenc te que  esborrar qualsevol rastre que l’identifiqui amb el seu passat i  ser una persona anònima. 

La novel.la comença a Atenes passarem per Tebes, Cos, Alexandria coneixerem la seva Biblioteca i com funcionava, el seu far i al mateix temps que veiem com es desenvolupa la vida de l’Agnodike : com te que renunciar a l’amor per no ser descoberta com a dona i d’una mort segura, de transfons coneixerem la vida grega, les seves intrigues polítiques, els odis, les enveges i mes que el lector té que descobrir. 

Una novel.la interessant de llegir pels coneixements que  ens aporta de l’època com per la figura d’aquesta dona lluitadora per fer mes feliç el mon de les seves coetànies.


Eugénia Ros


La metgessa

Elisenda Durban

Editorial:Pagès editors, S.L.

ISBN: 9788413034881

Idioma: CATALÀ

Número de páginas: 376

Año de edición:2023


dilluns, 17 de juny del 2024

"Quería recuperar la forma de funcionar de mujeres como mis abuelas en la guerra' - Entrevista a Juana Cortés de Amunarriz autora de 'Las Vivas'

Entrevista de Xavier Borrell a Juana Cortés de Amunárriz autora de 'Las Vivas' para Propera parada cultura

Las vivas
Juana Cortés de Amunarriz
Editorial: Espasa
ISBN: 9788467072709
Número de páginas: 536
Año de edición: 2024

divendres, 14 de juny del 2024

'L'home de Praga' - Jaume Albert Ollé

Jaume A. Ollé Manuel (Barcelona, 1959) ha dedicat la seva vida professional a la gestió patrimonial i financera. Amb arrels familiars a Lleida, passa temporades a la Vall Fosca (Pallars Jussà). Molt aficionat a la novel·la negra, ha estat premiat amb relats curts al Vi Fa Sang al 2018 i 2019. També finalista al Segre de Negre del 2021. Al 2022 col·labora al llibre de relats col·lectiu “Els camins escrits del Pirineu”. Ha publicat tres novel·les amb base històrica “Els llops sempre tornen” (2019), “Xiula la mort” (2021) i “Mentre duri la flama” (2023). Amb “L’home de Praga” fa el salt al gènere negre i d’espionatge.

Praga (Txèquia), març de 1990. Un home fuig de nit en mig d'una pluja fina pels carrers humits i foscos de la ciutat. Els que l'empaiten no li perdonen el seu col·laboracionisme. Més de trenta anys després, els fantasmes que el perseguien reapareixen en una tranquil·la urbanització de Premià de Dalt (Maresme). El passat torna, i qui ni oblida ni perdona no vol perdre temps per executar la seva venjança.

Narració molt fluida i magnífica descripció dels personatges i tots els indrets on es desenvolupa l'acció. És com si és veies en si una pel·lícula. M'ha sorprès la trama que encara i tot s'ha escrit moltes altres vegades en aquesta t'enganxa des del principi i no costa relacionar els dos fets en els diferents que transcorren passat i present. 

També m'ha semblat molt encerrada la comparació dels dos policies, la sergent Rosa Olivé dona forta i de fortes arrels catalanes i el ser subordinat el Francisco Bermúdez el caporal andalús. Masclista i trepa. En cap moment es fa poruga i té uns punts molts aguts i un final inesperat. 

Molt recomanable!

Rosa Tobajas


L'home de Praga
Jaume Albert Ollé
Voliana Edicions
ISBN - 9788412777567
Any 2024
Colección: Faciot negre
173 Pag.

dijous, 13 de juny del 2024

'Pasta fàcil' - Emili Bayo


Emili Bayo és un autor català i en català de llarga i premiada trajectòria. Algunes de les seves novel·les són: Traïdors i covards, La resta del món, Projecte de felicitat i L'edat de les paraules. Ha publicat reculls de contes i novel.les que han captivat molts lectors joves. 

Per parlar de Pasta fàcil convé fer referència a una novel·la anterior seva, Puta pasta (VI Premi Crims de tinta). Totes dues comparteixen protagonistes: el Marc Tramós, un filòleg en hores baixes que també fa de negre literari i propietari d'una empresa de serveis lingüístics que no acaba de funcionar, i la Vero, la bella i temerària amiga sense escrúpols. Totes dues ficcions ens ofereixen, des de les primeres pàgines, una trama vertiginosa que complaurà els lectors amants de l'acció desacomplexada.

La Verònica proposa al Marc Tramós una feina ràpida, fàcil i molt lucrativa. Rebrà quinze mil euros per redactar una nota de suïcidi. No trigarà més d'un parell d'hores a enllestir-la i s'embutxacarà una quantitat que necessita amb urgència. Però res no sortirà com ha estat previst si la Vero es troba pel mig. El Marc, verborreïc i poc afortunat en els negocis, acaba salvant la vida pels pèls quan el vehicle -que no havia abandonar de cap de les maneres- salta pels aires. De la mà de la seva amiga de joventut, el Tramós es veurà implicat en un seguit d'episodis plens d'humor i ho farà en companyia del Kóstic, un científic estonià virtuós dels escacs, de la Katia, una jove i bella ucraïnesa que tracta de conèixer el futur a través de les runes, i d'un policia amic seu, el sotsinspector Manuel Torredelplà, caigut en desgràcia a la seva comissaria.

Convè no perdre's les citacions que precedeixen a cada capítol, fragments de diàlegs de pel·lícules americanes dels anys quaranta i cinquanta, diàlegs sovint molt enginyosos, d'altres d'una simplicitat carregada de sentit, tots ells memorables. 

Pasta fàcil incorpora en la seva trama temes d'una actualitat irrebatible: la corrupció política i policial, el canvi climàtic, la investigació que ha de permetre substituir els combustibles fòssils per fonts d'energia menys contaminants, els interessos de les grans companyies energètiques... D'altra banda, el lector afeccionat als escacs trobarà l'alicient de seguir alguns dels moviments del jove Kóstic davant d'un tauler.

Per acabar trobo semblances -crec que intencionades- entre l'estil de l'Emili Bayo, els embolics dels seus protagonistes (com ara comprar un arma de defensa en un basar xinés) i fins i tot les llargues tirallongues del Tramós; amb recursos literaris utilitzats molt sovint per l'Eduardo Mendoza amb finalitat humorística. La lectura de Pasta fàcil m'ha recordat la manera de fer literatura de l'admirat autor de La verdad sobre el caso Savolta, Sin noticias de Gurb o El laberinto de las aceitunas. 

Empar Fernández


PASTA FÀCIL
Emili Bayo
La Magrana
Maig 2024
ISBN 978841933465
Pag. 336

dilluns, 10 de juny del 2024

'La señorita de la calle Avinyó (El secreto de la muralla)' - Pedro Hache


Segunda novela de Pedro Hache y en esta ocasión el thriller y la novela negra, se impone sobre la histórica, aunque todavía esta parte, magníficamente documentada, tiene cierto peso en la historia.

Pero vamos con La señorita de la calle Avinyó, título que sin querer nos lleva a un famoso cuadro de parecido nombre del genial Pablo Picasso, y es con esto con lo que también juega el autor, Pedro Hache, ya que Picasso también es parte importante del desarrollo de esta interesantísima novela.

La trama se desarrolla en tres planos temporales. 

La actualidad, donde Andreu, empresario de la noche barcelonesa, cuyo local se encuentra adosado a la antigua muralla romana, se verá envuelto en un extraño incidente que le hará sospechar que esos muros ocultan un secreto en su interior.

El siglo X durante el sitio de Barcelona por las tropas de Almanzor, cuando la comunidad judía de la ciudad deberá esconder un valioso tesoro para que no caiga en manos musulmanas.

Y por último el año 1900 donde un joven Picasso da sus primeros pasos en el mundo del arte y se enamora de Elvira una bella mujer que trabaja en el prostíbulo de Ca la Mercè en el numero 44 de la calle Avinyó. 

Estas tres subtramas el autor va ligándolas de manera magnifica para construir un relato que está a caballo del thriller, la novela negra y la novela histórica y que engancha de principio a fin.

En la trama principal, que ocurre en la actualidad, encontraremos personajes muy bien descritos y con mucha personalidad. Junto a Andreu, propietario de la Muralla, y su pareja Yamira, irán apareciendo un elenco de secundarios que dan verosimilitud a la historia y que culminan con la aparición de la sargento de los Mossos de escuadra Carlota Moncunil, que, aunque no tiene muchas páginas en el relato, como personaje, tiene una gran fuerza en el devenir de la historia y su desenlace. 

Evidentemente Elvira, el amor de juventud de Picasso también es un pilar importantísimo en el desarrollo de toda la novela.

Por poner un pero, Igor y Vladimir, los espías rusos, quizás son los que, para mí, flojean un pelín, pero no desmerecen, ni mucho menos la gran construcción de los personajes que ha hecho el autor, y que todos ellos son cercanos y muy creíbles.  

Como decía al principio, La señorita de la calle Avinyó es una magnifica novela, muy bien escrita, bien documentada en su parte histórica, donde arte, tesoros, amor, traición y muerte, mantienen el suspense hasta el final, que por cierto y sin hacer spoiler, está muy logrado. 

Nacido en Barcelona en 1963, Pedro Hache es Licenciado en Ciencias Económicas por la Universidad de Barcelona. Miembro de la organización de los festivales de novela negra: Cubelles Noir y Farrera Negra, además de colaborar con diversas asociaciones culturales. 

Amante y buen conocedor de la historia, en sus libros es capaz de combinar novela negra, thriller y relato histórico. 

Debutó en la literatura con Sierra de Albarracín. El legado de la familia, publicada en 2021.


Marcial García Llorente


La señorita de la calle Avinyó (El secreto de la muralla)

Pedro Hache

Nº de páginas: 370

Editorial: Distrito 93

ISBN: 9788419997159

Año de edición: 2024


dijous, 6 de juny del 2024

"Stalin pretendía que todos los artistas sirvieran a su poder absoluto" Entrevista a Xavier Güell autor de 'Shostakóvich contra Stalin'

Entrevista de Xavier Borrell a Xavier Güell autor de 'Shostakóvich contra Stalin en Propera parada cultura'



Shostakóvich contra Stalin
Xavier Güell
Nº de páginas: 416
Editorial: Galaxia Gutenberg, S.L.
ISBN: 9788419738721
Año de edición: 2024

dimecres, 5 de juny del 2024

'El quinto invitado' - Jenny Knight


Los protagonistas del Quinto invitado son Caro, Lily, George, Travis y Elle. 
Cada uno de ellos recibe una invitación de parte de la familia de Henry, el que fue un antiguo compañero en la universidad y que falleció en aquellos años. El evento consiste en la inauguración de un monumento en honor a Henry. 

Tras recibir esta invitación Caro decide invitar a cenar al resto del grupo el día de antes para poder ponerse al día tras tantos años sin verse. Lo que ninguno imagina es que esa cena no será como habían planeado pues todos tienen un secreto que llevan años guardando y quizá sea el momento de desenterrarlo. 

Un Thriller psicológico estructurado en dos tiempos, pasado y presente donde conocemos a todos los personajes desde su época universitaria hasta el presente. 

Al principio de la historia, no resulta fácil empatizar con ellos, porque dejan un tufillo prepotente que a lo largo de la novela se va diluyendo. La trama cambia radicalmente cuando Elle, la invitada inesperada, aparece en escena para remover secretos del pasado de este grupo de amigos y poner en solfa la vida actual de todos ellos.

A medida que transcurre la cena el ambiente se irá haciendo cada vez más incómodo hasta llegar al límite de estos cinco personajes. Traiciones, infidelidad, secretos y un asesinato en esta historia que va claramente de menos a más y que, aunque a veces resulta un poco previsible, mantiene la tensión hasta el final, con giros continuos que hacen que su lectura sea fácil y entretenida.

Jenny Knight estudio literatura inglesa antes de dedicarse por completo al periodismo y publicar novelas románticas con el seudónimo de Jenny Oliver.

Su trabajo como entrenadora de un equipo de remo le ha servido de inspiración para su primer thriller. 

Marcial García Llorente

El quinto invitado
Jenny Knight
Newton Compton Editores
Traducción de José Montserrat Vicent
Nº de páginas: 320
ISBN: 9788419620569
Año de edición: 2024

dilluns, 3 de juny del 2024

'Cuidar de ella' - Jean-Baptiste Andrea (Premio Goncourt 2023)

Aquesta novel.la ens arriba  avalada pel prestigiós Premi Goncourt  del passat 2023.

El narrador ens introdueix a la novel.la descrivint l’escena en que en una abadia del nord d’Itàlia els monjos estan vetllant a un moribund que no es monjo, ens diu que aquest moribund aliè a la vida monacal porta 40 anys residint a l’abadia i que quan algú ha qüestionat la seva presència en la mateixa des de el Vaticà arriba sempre la mateixa ordre “Es queda”. Qui és aquest personatge? un exclaustrat?  un refugiat polític? un criminal?. S’està per voluntat pròpia? Alguns diuen en veu baixa que esta per cuidar-la a ella, qui és ella. Estem a 1986

En el següent capítol la veu narrativa es la del  propi moribund que recorda la seva vida que comença en un mòn  de misèria  i acabarà sent un escultor de reconeguda fama. Una primera  infància a França, fill de refugiats polítics, un pare escultor que mort a La Gran Guerra i una mare que decideix enviar al seu fill a Itàlia amb un parent llunya o no, no queda clar el vincle, també escultor i aquí comença el calvari del nostre protagonista perquè entre els dos hi ha una relació d’odi mutu.

Aquest adolescent en Mimo fa amistat, una amistat secreta amb una nena  de la seva edat, filla d’una família aristòcrata que a principis del segle XX tenen un estil de vida mes propi de temps passats. L’amistat amb la Viola li fa la vida mes suportable, li obre els ulls a un món per ell desconegut ja que ella te una gran cultura, però serà una gran i complicada amistat al llarg de la vida.

A través de la vida d’en Mimo veurem néixer i creixa el fascisme a Itàlia i com influirà en la vida de tots ells. ´També veurem el poder de l’ Església i com els seus tentacles arriben arreu.

Als capítols en que Mimo ens compta la seva disbauxada vida s’intercalen els del narrador exterior en que des de l’arxiu secret de l’abadia anem veiem o intuint per que en Mimo viu amb els monjos.

Eugenia Ros


Cuidar de ella
Jean-Baptiste Andrea
Nº de páginas: 456
Editorial:
AdN Editorial Grupo Anaya
ISBN: 9788410138308
Año de edición: 2024
Traductor: M. DOLORES TORRES PARÍS

Popular