!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: BOYHOOD. L’hora de créixer.

diumenge, 14 de setembre del 2014

BOYHOOD. L’hora de créixer.



Ha estat un estiu fluix pel que fa a les estrenes. Ni tan sols hem tingut l’anual entrega animada de Pixar. Però, com s’ha anat sentint des de fa uns mesos, aquest setembre s’estrena l’obra mestra que ha captivat la critica i espectadors a cada festival on s’ha projectat: Boyhood.

Tot i que el rodatge va durar tan sols 39 dies, Richard Linklater (“Antes del atardecer”, 2004) va començar a rodar Boyhood al 2002. Durant dotze anys ha enregistrat la vida d’una família fictícia formada per Patricia Arquette i Ethan Hawke com a pares, Lorelei Linklater com a germana i Ellar Coltrane com a protagonista, els canvis del qual fan créixer i madurar al personatge i, conseqüentment, avançar la trama.

Boyhood (momentos de una vida): Per primer cop en molt temps, els encarregats de trobar un subtítol en castellà per cada títol original ho han aconseguit a la perfecció. Sovint, el que esperem d’un film és que com a mínim tingui un guió complex, amb canvis de trama, ritme... però la magnitud de Boyhood recau en la seva senzillesa. De fet, la trama de gairebé tres hores de pel•lícula es pot resumir amb una sola paraula: temps. És un film que ens obre les portes de la família de Mason (Ellar Coltrane) quan tan sols té sis anys. A partir d’aquí l’acompanyem durant els següents dotze anys i anem coneixent el món de nou, al ritme d’un infant que, a poc a poc, ja no és tant petit.

Fa temps, al entrar a un cinema, un home d’uns seixanta anys amb molta xarrera em va assegurar que una bona pel•lícula és el resultat de mil detalls; Boyhood ho és. En el segle actual tot canvia fugaçment i, amb només una dècada, hem passat de jugar amb una petita GameBoy a una Wii o de trucar per telèfon a fer videoconferència per iPhone. Però Linklater no només retrata el pas del temps amb la tecnologia sinó que també amb un seguit de substancials referències cinèfiles, literàries i polítiques.

Realment, Boyhood és un film capaç d’atraure a qualsevol persona que ha estat infant algun cop. És un retorn a la infància i al traspàs a la maduresa on tothom si pot sentir identificat.

Carles Tamayo



Director: Richard Linklater
Guió Richard Linklater
Interprets: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular