!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Vinyes de sang' - Àngels Dalmau

dilluns, 14 d’octubre del 2024

'Vinyes de sang' - Àngels Dalmau


“D’aquella aliança en va sorgir un pilar, un pis sobre un altre, d’un en un, persona sobre persona, recordant que el esser humà podia crear aquells miracles col·lectius tan valuós”


Si ets casteller, Vinyes de Sang, la primera novel·la negra de l’Àngels Dalmau t’encongirà el cor, però si ets amant de les bones histories aquesta novel.la et donarà l’anima.

La novel·la relata un crim que té lloc a Vilafranca del Penedès durant la Diada de Sant Felix, quan els Verds descarreguen un 3d10 amb folre i manilles, mes conegut com “el indomable”, però hi ha altres ingredients molt importants en aquesta magnifica novel.la com l’arrelament a la terra i a les tradicions, un cant a la defensa de les vinyes i de la pagesia que generació darrera l’altra han treballat la terra del Penedès.

La novel·la ens porta a més una descripció molt ben aconseguida del món casteller i seus valors: la resiliència, aquesta capacitat d’ensorrar-se i aixecar-se, el repte col·lectiu, o el treball en equip, valors que per desgràcia es van perdent a la  nostra societat actual marcada per un individualisme exacerbat i gens empàtic. 

La investigació del crim de la pinya a càrrec de la Marcela i el Adrià companys i una mica mes des-de l’institut, supervisats per el inspector Vallmon ens portarà a conèixer de primera mà, a traves dels protagonistes, escenaris i esdeveniments molt importants d ‘questa comarca tan particular on les tradicions ancestrals amagant a vegades la realitat quotidiana. 

Aquí l’autora aprofita per fer critica social amb l’agressió sexual que la Marcela va patir fa uns anys i el masclisme que encara es present al voltant de les vinyes del qual se`n ha parlat molt per el secretisme tradicional entre les famílies de la “jet” vilafranquina.

Un altre fita important del llibre es referent a la família de la Marcela. L’Àngela, i la María, avia i mare seva. Tres generacions de dones cultes, forts i molt arrelades en la societat de Vilafranca amb tres maneres de entendre la vida molt diferents.

Vinyes de sang es una magnifica novel·la de ficció, però versemblant amb els seus personatges, magníficament traçats i que donen a la narració un ritme àgil perquè cadascú pot ser l’assassí. La trama manté l’intriga fins al final de la historia, i no puc fer spoiler, però el desenllaç esta molt be trobat i de segur que et sorprendrà.

Àngels Dalmau  és llicenciada en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i escriptora. Amb la seva primera novel·la, Habanera, va obtenir el VIII Premi Internacional de Novel·la Luis Berenguer. Ha coordinat diferents projectes editorials com: Font-rubí, un passeig cap a la modernitat (Edicions i propostes Culturals Andana, 2007) i Alzaré la meva veu, una compilació de poemes de Federico Mayor Zaragoza (Galaxia Gutemberg/Cercle de Lectors, 2008). Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació d'àmbit comarcal com ara El 3 de vuit o RTV Vilafranca. Com a docent, ha impartit nombrosos seminaris sobre el talent de les dones al llarg de la història. Actualment és membre de la Junta del Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

En 2024 amb Vinyes de sang, va a ser finalista del festival de novel·la negra del Garraf Cubelles Noir.


Marcial García Llorente


Vinyes de sang
Àngels Dalmau
Editorial La Campana 
ISBN: 9788419245601
Idioma: Catalán
Número de páginas: 416
Año de edición: 2023


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular