dilluns, 3 de juny de 2013

'La Nit de Vàlia / La noche de Valia' - Monika Zgustova


A La Nit de Vàlia (Proa) l'escriptora txeca Monika Zgustova relata la història d'una supervivent de diversos gulags o camps de concentració russos. Vàlia és una jove que durant la Segona Guerra Mundial té una història d'amor amb un marine nord-americà  del qual s'ha de separar un cop finalitzat el conflicte. Vàlia, però, ha quedat embarassada i té una filla, Bel•la, amb la que malviu en un pis petit juntament amb la seva mare, malalta del cor. Un dia, en plena nit, Vàlia es detinguda i acusada d'espionatge per les autoritats soviètiques a causa de les trobades que va mantindre amb Bill i els seus amics durant la guerra.  De seguida és enviada a un gulag o camp de treball prop del centre polar, on comença una horrible peripècia de deu anys en què, barrejada amb presoneres comuns, es traslladada de camp diverses vegades sotmesa a un règim de vida duríssim i unes temperatures extremament baixes. Durant aquests anys pateix totes les humiliacions i maltractaments possibles, però de la majoria aconsegueix sortir-se'n gràcies a la seva actitud positiva i l'esperança de tornar a veure la seva família.

Un cop en llibertat, Vàlia es retroba amb la seva filla, però la vida d'una expresonera política no és gens fàcil: no pot establir-se en una ciutat que sigui cap de districte i no troba cap feina digna, tot i que és una persona culta, que sap idiomes i que vol dedicar-se a la interpretació. Els antics parents i amics no volen saber res d'ella i ha de buscar ajuda en les amistats que ha fet durant els anys de captiveri.

Zgustova combina l'experiència humana amb la història real centreeuropea i russa del segle XX. No es recrea tant a descriure el tracte cruel que se'ls dispensava a les presoneres com en els pensaments de Vàlia, que intenta mantenir l'esperança que un dia tot aquell malson s'acabarà refugiant-se en el teatre, en la relació d'amistat amb altres presoners, o en la correspondència (alguna de real, que aconsegueix entregar a alguna presonera que abandona el camp, però la majoria imàginaria) que envia a la seva mare i la seva filla. A través d'aquests anys de captiveri l'autora ens mostra com la innocent i jove Vàlia madura bruscament i perd la innocència i la crèdulitat, tot i que enmig de la barbàrie encara és capaç d'apreciar una posta de sol a la tundra o una representació teatral en un barracó, davant de les altres presoneres.

Marta Planes

La nit de Vàlia / La noche de Valia
Monika Zgustova 
Editorial Proa / Ediciones Destino
Any 2013
464 pàgines  / 352 pàgines
ISBN 9788475883762 / ISBN 9788423346318Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada