Vides privades de la Barcelona burgesa / Vidas privadas de la Barcelona burguesa
Lluís Permanyer
Angle Editorial
Catalunya en blanc i negre, 10
Nombre de pagines: 272
Primera edició: octubre 2011
ISBN: 978-84-15002-70-3 (CAT)
978-84-15002-71-0 (ESP)
Segons explica el seu editor “Vides privades de la Barcelona burgesa” forma part d’una col·lecció que pretén recuperar, a partir de la recerca en arxius privats, familiars o de col·leccionistes i els textos dels experts, la identitat del poble català. “Vides privades de la Barcelona burgesa” és el títol que fa 10 d’una sèrie en la que temps enrere ja aparegué “L’esplendor de la Barcelona burgesa” obra del mateix autor, Lluís Permanyer, que ja porta venudes 6 edicions.
Parar atenció a les paraules de Permanyer, el gran coneixedor de la ciutat de Barcelona, sempre és un plaer, també en aquesta ocasió. Un “senyor” de Barcelona parlant de la ciutat que tant estima. L’autor explica com va ser la burgesia barcelonina la que va edificar un Eixample en el que cada casa, cada palau senyorial, pretenia superar en bellesa i harmonia la propietat del seu veí. Cada detall a les cases burgeses era modernista i fruit del treball dels millors artesans catalans. La casa era la privacitat i també l’aparador de la família, per això calia tenir cura de cada racó. Els mobles, els vestits, però també les dides, les minyones, les “querides”, tot parlava del benestar de la família i calia que, tot plegat, fos impecable. El llibre que presenta Permanyer recull imatges, moltes encara inèdites, sobre aquesta vida privada que sovint no traspassava les portes de les cases. Il·lustra aspectes ben diferents dels més populars com ara: els rituals i les celebracions familiars, les escenes íntimes, el lleure, les amants... En paraules de Permanyer el llibre intenta posar imatges al cicle de la vida en el si d’una família burgesa a Barcelona, des del naixement fins a l’esquela a La Vanguardia.
Si el lector examina el llibre comprovarà, no només l’ interès de les fotografies no publicades fins al present; també tindrà ocasió de conèixer anècdotes impagables pel que fa a la vida a les cases, a la forma de pensar i d’educar els fills, a l’existència públicament reconeguda de les “querides” o a la tragèdia personal de les dides i de les “amas secas”. Un exemple referit per l’autor durant la presentació de l’obra és el del d’un jove que declarava que no havia segut mai a taula amb la seva família fins que no va tenir 18 anys i que, durant la seva infantessa, parlava castellà habitualment per que era la llengua que parlava el servei. Un burgesia enriquida que va modernitzar la ciutat i que va inventar una forma de vida refinada i, fins i tot, opulenta.
Amb la seva feina als arxius fotogràfics menys coneguts i els coneixements acumulats durant molts anys, tota una vida, Permanyer ens permet mirar pel forat del pany i acostar-nos a una privacitat que ha estat molt ben custodiada.
Una obra fascinant.
Empar Fernández
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada