dissabte, 10 de desembre de 2011

"L'hivern del comissari Ricciardi / El invierno del comisario Ricciardi" - Maurizio Giovanni
L'hivern del comissari Ricciardi / El invierno del comisario Ricciardi
Autor: Maurizio Giovanni
Traducció d'Anna Casassas / Celia Felipetto
Editorial: Edicions La Campana / Lumen
Primera edició: Novembre, 2011
Col•lecció: Tocs, 80
Pàgines: 240
ISBN: 978-84-96735-61-3 / ISBN: 978-84-26419446

Maurizio de Giovanni va néixer el 1958 a Nàpols i al llarg de la seva trajectòria ha merescut diversos premis per les seves novel•les de gènere negre com ara el Corpi Freddi Award i el Camaiore, i ha quedat finalista del premi Scerbanenco.
L’hivern del comissari Ricciardi és una història ambientada al Nàpols feixista dels anys trenta que té com a protagonista el comissari Ricciardi i que amb el pas del temps serà la primera entrega d’una d'una sèrie de quatre (L'hivern, La primavera,L'estiu i La tardor).
L’hivern del comissari Ricciardi és una novel•la negra que afegeix a l’interès evident d’una trama complexa el retrat en detall de la societat napolitana durant la consolidació del feixisme. Una nit d’estrena al Teatre de l’Òpera és assassinat un gran tenor, Arnaldo Vezzi, personatge insuportable, despietat i amic personal de Mussolini. Un llarg llistat de personatges es troben vinculats al mort i a l’estrena de l’obra i queden sota sospita (la vídua, el seu assistent, un capellà humil, la modista...). El protagonista, el solitari i taciturn comissari Ricciardi, és fill d’una família benestant i podria viure de les rendes del seu patrimoni, però sent una veritable devoció pel seu ofici. Ricciardi posseeix la facultat sobrenatural de sentir les darreres paraules que pronuncien els morts i reconèixer els seus gestos; val a dir que no és un mal atribut per a un policia. El sergent Maione i la tata Rosa són els personatges secundaris que acompanyen lleialment a Ricciardi en la seva vida quotidiana. Només Rosa i Maione aprecien el valor i la humanitat que amaga el poc amable comissari napolità enamoriscat a distància de la jove Enrica, una noia un xic especial amb la qual no ha creuat una paraula.
Una bona història que l’autor desvela lentament conservant algunes cartes amagades, uns secundaris ben dibuixats i un marc històric i social molt interessant són el atributs d’aquest hivern napolità. Caldrà conèixer les estacions següents per valorar la projecció del protagonista, el poc sociable comissari Ricciardi.

Empar Fernández

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada