divendres, 16 de desembre de 2011

‘El apagón’, la comèdia de Peter Shaffer al Teatre Condal


Yllana, la companyia de teatre d’humor gestual, torna a apostar per l’humor sense paraules i mímic i, en aquesta ocasió, ens presenta ‘El apagón’ (‘Black Comedy’), una obra escrita per Peter Shaffer al 1965 per encàrrec del gran Laurence Olivier.
Aquesta comèdia britànica ens situa al Londres dels anys 70, concretament l’acció transcorre durant una nit a l’humil i estrafolari pis del Brindley Miller (Gabino Diego), un jove escultor que creu que en poques hores la visita d’un col·leccionista d’art li donarà un cop de sort a la seva carrera artística. Juntament amb la Carol (Eva Santolaria), la seva promesa, en Brindley espera també l’arribada del seu futur sogre (Paco Churruca), un exmilitar que encara no el coneix. Per aconseguir el seu vistiplau i causar-li bona impressió, la parella li ha agafat prestats alguns mobles i peces d’art al seu veí, en Harold Gorringe (Diego Mollero), un col·leccionista d’antiguitats que ha marxat fora el cap de setmana. Però de seguida els plans no sorgeixen com s’ho esperaven i es produeix una apagada elèctrica a l’edifici que els deixa completament a les fosques. Per no quedar-se sola, una veïna solterona i madura (Aurora Sánchez) apareixerà al pis i els començarà a fer la guitza.
Un dels majors encants d’aquest espectacle és el seu magnífic joc de llums: quan els actors es queden a les fosques només l’espectador podrà veure el que passa a l’escenari, que realment està il·luminat i a la inversa, l’obra arrenca amb la sala fosca abans de que es produeixi l’apagada elèctrica.
‘El apagón’ ens ofereix situacions extremadament divertides precisament pel fet de veure als personatges tractant de caminar a les fosques quan des de la butaca un ho veu tot tan clar. L’apagada elèctrica donarà lloc a tot un seguit de malentesos i confusions que faran que l’espectador no pugui parar de riure. Qui sap si el Brindley li amagava alguna cosa a la seva promesa, o si el veí tornarà abans de temps del seu viatge? Què pensarà el pare de la Carol al veure tot aquest panorama? O potser no podrà jutjar al seu futur gendre al estar tot a les fosques...
Acosteu-vos al Teatre Condal i deixeu-vos enredar per les situacions còmiques que es van succeint al llarg de la hora i mitja que dura aquest espectable, que en cap moment perd el seu ritme trepidant i us posarà difícil deixar de riure amb tants embolics absurds.

Laura Mas Jiménez

FITXA ARTÍSTICA
AUTOR: Peter Shaffer
DIRECCIÓ: Yllana
REPARTIMENT:
Gabino Diego
Eva Santolaria
Aurora Sánchez
Diego Molero
Paco Churruca
Ramón Merlo
Ana Arias
Ledicia Sola
ESCENOGRAFIA: Anna Tusell
VESTUARI: Anna Tusell i Felype R. de Lima
IL·LUMINACIÓ: Juanjo Llorens
PRODUCCIÓ: Yllana
Del 23 de novembre de 2011 al 8 de gener de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada