!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Crim de Sang - Sebastià Alzamora (Premi Sant Jordi 2011)

dijous, 5 d’abril del 2012

Crim de Sang - Sebastià Alzamora (Premi Sant Jordi 2011)


Crim de sang, és la novel·la guanyadora del Premi Sant Jordi 2011. L'escriptor mallorquí ens transporta a la Barcelona de començaments de la guerra civil, moment en què la persecució eclesiàstica està en un punt àlgid. Un grup de germans maristes, que viuen amagats en una pensió, negociaran amb els dirigents anarquistes encapçalats pel desagradable Manuel Escorza, la possibilitat de marxar a l’exili, previ pagament d’una important suma de diners.

D’altra banda, un dels germans apareix assassinat a l’interior de la pensió, juntament amb un nen. El crim no sembla obra de cap ésser humà, sinó d’una bèstia, o un vampir. El comissari Gregori Muñoz, juntament amb el doctor Pellicer i el jutge Carbonissa seran els encarregats d’investigar el cas. Els doctor, a més, està embolicat en un experiment molt especial que aviat desvelarà als seus col·legues.  Una altra trama de la novel·la, que convergirà amb les anteriors, és la història de les monges del convent de les caputxines de Sarrià. Tothom pensa que l’edifici és buit després que les monges hagin estat expulsades, però a més de la comunitat hi ha amagat el bisbe de Barcelona.

El mèrit de l’autor és casar gèneres tan diferents com el gòtic, el detectivesc i l’històric. Crim de sang comença amb un assassinat i la seva posterior investigació, de seguida hi integra elements gòtics i un final d’acció trepidant mentre de fons la violència i els bombardejos de la guerra civil castiguen la ciutat de Barcelona. El lector que es fixa en la contraportada, podria pensar en una novel·la històrica sobre un episodi de la guerra civil espanyola, però Alzamora aprofita l’avinentesa per explorar les relacions entre l’ésser humà i el mal i, ajudat per elements del gènere fantàstic, confegeix una història és que els monstres (el Frankenstein equí) no són tan terrorífics com semblen i els humans (el bisbe Perrugoría, el germà Plana o Manuel Escorza) esdevenen autèntics monstres, cruels i despietats.

“L’únic efecte positiu de la guerra és que fa emergir a la superfície tot allò que circulava amagat pel subsòl. Bo i dolent”, afirma el doctor Pellicer.

Marta Planes

Crim de Sang


Sebastià Alzamora
Editorial Proa
Premi Sant Jordi 2011
ISBN 978-84-7588-290-1
280 pàgs
Any 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular