!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Germans del sud' - Hèctor Bofill

dissabte, 8 de febrer del 2014

'Germans del sud' - Hèctor Bofill



Germans del sud (Edicions 62) d'Hèctor Bofill, guardonat amb el premi Joanot Martorell, toca un tema tan actual com l'independentisme però amb la diferència que els catalans es troben a l'altra banda del mirall i la confederació catalana ha d'afrontar els anhels independentistes d'una part del seu territori. Bofill parteix de l'any 1213, quan els exèrcits d'Aragó i el comte de Barcelona va perdre la batalla de Muret contra França, derrota que va acabar amb l'expansió catalana cap al nord. Però, i si el resultat de la batalla hagués estat just tot el contrari? L'autor respon a aquesta pregunta amb una novel•la ucrònica en què Catalunya s'ha convertit en un dels grans imperis d'Europa, una Confederació que compren l'actual territori dels Països Catalans, el centre de la Península Ibèrica, França, una part d'Alemanya i Sicília. D'altra banda, a la zona de Catalunya Nova o Mossaràbia (el centre de la Península Ibèrica), sorgeixen moviments separatistes. Per cert, els castellans van desaparèixer al segle XIII al perdre la batalla de las Navas de Tolosa i la Confederació catalana els va absorbir en el transcurs de la seva expansió cap a Al-Andalús. I Madrid no existeix, la capital de Mossaràbia és la ciutat de Toldoth.

Amb aquest punt de partida, el debat està servit. Els catalans són els dolents, els imperialistes, els que no toleren que el seu territori s'escindeixi, tot i que frenen les intencions separatistes de manera més expeditiva que les dels unionistes actuals, encara que els independentistes tampoc no es queden enrere i la violència s'estén arreu. No obstant, llegim frases que hem sentit o podríem haver sentit de boca d'algun dirigent polític actual i que segur que s'han formulat als passadissos del Congrés dels Diputats: "Només amb quatre engrunes simbòliques estic segur que s'acontentarien i es refermaria la unió. I en el pitjor dels casos proposo deixar que s'espavilin sols i ja veurem fins on arriben. No passarien de ser el residu d'Europa", diu Bernat Tallaferro, agent del Consell Federal, sobre les aspiracions secessionistes. "N'hi hauria prou que en diguéssim Mossaràbia i els reconeguéssim l'oficialitat de la llengua, amb això s'acabarien les reivindicacions. Si es distreuen amb quatre bagatel•les!", insisteix Bernat.

Amb aquest mar de fons, Bofill presenta una història d'intriga, amb espionatges i contraespionatges, intrigues internacionals i bons que no són tan bons i dolents que no són tan dolents. Una novel•la molt recomanable per a tots els que vulguin reflexionar sobre la universalitat de les relacions de poder, siguin quins siguin els seus autors.

Marta Planes

Germans del sud
Hèctor Bofill
Data de publicació: 16/01/2014
518 pàgines
ISBN: 978-84-297-7207-4
Codi: 10036591
Format: 15 x 23 cm.
Tom 709
Presentació: Tapa dura amb sobrecoberta
Col·lecció: El Balancí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular