!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'La dona de Martin Guerre' - Janet Lewis

dijous, 8 de gener del 2015

'La dona de Martin Guerre' - Janet Lewis


Janet Lewis (Chicago, 1899 – Palo Alto, Califòrnia, 1998) es va graduar a la Universitat de Chicago, on va començar la seva carrera literària juntament amb Ernest Hemingway. Es va casar amb un poeta i crític americà, Yvor Winters. La seva obra més reconeguda és La dona d’en Martin Guerre, publicada el 1941, que forma part d’una trilogia dedicada a judicis històrics amb The Trial of Soren Qvist (1947) i The Ghost of Monsieur Scarron (1946).

La dona de Martin Guerre està basada en la història real que acaba en el llarg judici en el qual s’intentarà determinar si l’home que diu ser Martin Guerre – un jove que ha estat absent durant vuit anys de casa seva- és efectivament Martin Guerre, l’hereu d’una pròspera explotació agrícola, l’espòs de Bertrande de Rols i el pare de Sanxi. Els fets daten del segle XVI als Pirineus francesos i són recollits pel jutge responsable del procés que comença quan Bertrande, la jove dona de Martin Guerre, comença a dubtar de la identitat de l’home que ha retornat sa i estalvi de la guerra afirmant ser el seu marit Martin.

Els fets recollits en el seu moment com a sumari judicial han estat objecte d’interès per part de diversos creadors i han donat peu a diverses publicacions de ficció i no ficció, a dues adaptacions cinematogràfiques, Le retour de Martin Guerre i Sommersby, i a una adaptació musical.

Amb una prosa delicada Janet Lewis intenta posar en paraules els primers dubtes de Bertrande, els detalls que acabaran originant les sospites inicials i finalment l’intens rebuig envers l’home que no reconeix com el seu marit. Amb el pas dels dies el que havia estat satisfacció per la recuperació de l’espòs i cap de casa esdevindrà una vertadera mortificació al cap de la bonica Bertrande de Rols quan s’adona que l’home amb qui comparteix taula i llit reacciona de forma diferent a com ho feia el seu marit absent.  És aquesta evolució lenta i implacable de la idea de la impostura narrada amb eficàcia el principal valor d’aquesta novel•la curta de lectura molt interessant. D’altra banda La dona de Martin Guerre ofereix una bona aproximació a la forma de vida de la pagesia durant l’Edat Moderna a l’Europa Occidental.

Empar Fernández

Títol: La dona de Martin Guerre
Títol original: The wife of Martin Guerre
Autora:  Janet Lewis
Traducció de: Marta Pera Cucurell
Editorial: Cercle de Viena
Col•lecció: Clàssics Moderns
Pàgines: 144
ISBN: 978-84-8330-806-6

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular