!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'L’ estiu no s’ acaba mai' - Alba Dedeu

dilluns, 12 de novembre del 2012

'L’ estiu no s’ acaba mai' - Alba Dedeu




Alba Dedeu (Granollers, 1984) continua amb els seus llibres de contes després de l'èxit de crítica que va rebre la seva primera novel · la "Gats al parc" de l'any passat, amb la qual va guanyar el premi Mercè Rodoreda de contes i el Crítica Serra d'Or .

Els seus contes no tenen un principi i un final, simplement flueixen, a poc a poc, pausadament, sense presses, sense cap tipus de tràfec. La seva prosa és molt acurada i exigent amb el lector. No podem deixar sense escapament ni un sol segon del explicat.

En realitat, amb les distàncies que els separen, estaria més propera a Bukowski, que a qualsevol altre autor. No pel contingut de les seves històries, sinó més per la manera com les explica.
Els seus contes són trossets de vida, petites finestres que ens mostren un instant de la vida d'algú. No passa res, però passa molt. Les nou histories no tenen res a veure un amb l'altre, si no és pel fet que els sis podem veure la seva profunditat en les seves explicacions.

Narrats en primera persona, en tercera o directament per la pròpia autora, a "El sopar" trobem element metaliteraris, estem davant d'una veu diferent, ni millor ni pitjor, pot ser seria millor dir nova, arriscada, però reconfortant alhora. Dedeu utilitza més converses als seus personatges i amb això aconsegueix donar-li més ritme al relat i deixar una mica de banda els seus soliloquis de "Gats al parc", encara que aquí també hi ha, "L'últim adéu" es un clar exemple de les meves paraules.

Es complicat escriure relats curts sense principi ni fi i que enganxin, però Dedeu ho aconsegueix portant els seus personatges al límit de les seves emocions, ficant cullerada, treien si cal el cor del personatge per la boca, per expressar tots els seus sentiments.

Sí, "L'estiu no s'acaba mai" és un llibre petit, però ple de sentiments grans. Introspectiu, relaxant, que no avorrit, profund, subtil, i excel·lent per degustar juntament amb una bona tassa de te verd calent ara que estem a la tardor i els dies són freds i mullats.

SALVA G.


L’ estiu no s’ acaba mai
Alba Dedeu
Proa Edicions
1ª edició, octubre de 2012
195 pp.
I.S.B.N.: 978-84-7588-327-4



2 comentaris:

  1. Em dic Roser i sóc la coordinadora d'un Club de Lectura d'un petit poble de l'Alt Empordà. Ahir vam debatre sobre L'estiu no s'acaba mai. Ens agradaria de fer arribar a l'Alba la nostra felicitació. Ens ha agradat moltíssim, tant els temes tractes, com la manera d'escriure'ls. Tenen una certa complexitat de comprensió però enganxen de manera total. No hem pogut estar- nos de remarcar la maduresa que traspuen les paraules en una noia tan jove. Li augurem grans èxits literaris.

    ResponElimina
  2. Felicitats Alba en Jesús de Girona.

    ResponElimina

Popular