dimarts, 6 de novembre de 2012

'La Bête' del jove autor americà David Hirson al TNCEl Teatre Nacional de Catalunya ha pogut estrenar finalment La Bête del jove autor americà David Hirson. Des del dia 24 d’octubre fins al 25 de novembre els espectadors tindran l’oportunitat de gaudir d’aquest excel•lent muntatge, amb el qual Sergi Belbel ha volgut acomiadar-se del seu públic en la que serà la seva última temporada com a director del TNC.

Ens trobem en un lloc de França a mitjans segle XVII. Elomire (anagrama de Molière), autor i director teatral, dirigeix una companyia que ha aconseguit una certa estabilitat gràcies al mecenatge del príncep Conti. Rigorós i exigent, el dramaturg és partidari d’un teatre culte, elaborat i seriós. El conflicte esclata quan el príncep, cansat de tragèdies solemnes, demana a Elomire que incorpori a la troupe un còmic de carrer anomenat Valere -la bèstia-.  Conti està convençut que es tracta d’un actor que té un gran potencial, mentre que Elomire el considera egocèntric, arrogant, vanitós i pedant. No pot acceptar un actor tan mediocre en la seva companyia, és per això que la seva indignació va in crescendo a mesura que Valere es va guanyant la confiança i l’admiració del príncep i de la resta d’actors de la companyia.

Elomire, Jordi Boixaderes, representa l’artista íntegre i amb fermes conviccions ètiques, artístiques i morals. En contraposició, Valere, Jordi Bosch, és l’artista de carrer, l’estendard d’un teatre  d’entreteniment i popular. I enmig d’ells dos, el príncep Conti, interpretat per Abel Folk, que busca l’equilibri, que cerca un punt d’unió entre aquestes dues maneres de concebre i de fer teatre. Al voltant d’ells, els personatges que integren la troupe d’Elomire; actors que busquen per sobre de tot l’estabilitat, oberts a noves maneres de fer teatre, si això els ha de garantir un futur ple d’èxits.

Sergi Belbel ha volgut envoltar-se d’un repartiment d’actors excel•lent per donar vida a un text que el va captivar des del moment que Joan Sellent li va deixar llegir les primeres pàgines traduïdes del text de David Hirson. Parlar del teatre dins el teatre és per a Belbel la millor manera d’agrair el suport de tots aquells que han estat al seu costat durant tots els anys en què ha estat director del TNC. De ben segur que el públic català quedarà molt satisfet de la gran feina que, un cop més, el director i el seu equip han dut a terme.

Núria GutiérrezLa Bête

David Hirson


Amb
Míriam Alamany
Pepo Blasco
Jordi Boixaderas
Jordi Bosch
Anna Briansó
Queralt Casasayas
Abel Folk
Carles Martínez
Gemma Martínez
Manuel Veiga

Producció
Teatre Nacional de Catalunya i Bitò Produccions

Traducció
Joan Sellent

Direcció
Sergi Belbel

Escenografia
Max Glaenzel


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada