!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Uniformement desordenat' - Rubén Intente

dimecres, 14 de novembre del 2012

'Uniformement desordenat' - Rubén Intente



Interessant la nova proposta de Rubén Intent, després de la bona acollida del seu primer llibre "Mapa mut" (Angle Editorial 2010). M'explicaré.
Sis personatges creuaran les seves vides en un dia de maig pel barri antic de la ciutat. Totes estan connectades, encara que no ho sembli a primer cop d'ull.

Bernat és un jove homosexual. El seu pare, Albert no ho pot entendre, la seva mare lluita en un llit per la seva vida, que a poc a poc va perdent. Clara és la millor amiga de Bernat. Ella si que ho entén. Avui tenen sortida amb l'escola. Amb ells, a més de la professora, vindrà Felip, un capella molt proper als nois i noies de l'escola. Un d'ells és el Eric. Amic del Bernat, encara que aquest sigui una mena de skinhead. Dolors és gairebé l'últim dels personatges del relat. Ella va perdre el fill i es la propietària d'una botiga de records al barri gòtic de la ciutat, en un dels molts carrerons d'aquest barri. Podríem afegir el gladiador, un turó de músculs i greix, ple d'odi i violència.

Amb aquests actors, en Intent crea una teranyina on tots semblen petites mosques enganxades per mala sort.
El punt de la novel ve donat per l'últim personatge, el que està darrere de la història. El narrador del succés, del qual no coneixem la seva identitat fins gairebé el final del llibre i manté una tensió digna de les millors novel·les d'intriga narrativa.

Molts oficis i persones vénen al cap durant la lectura, fins i tot Déu. Però es més terrenal que tot això.
No desvetllarem la identitat del personatge que explica la història, només direm que resulta gratificant trobar un escriptor que a més de mantenir el pols ferm durant el llibre, té una resolució brillant.
He de reconèixer que tots els personatges s'endinsen en una espiral que els portarà al límit en un moment de la seva vida i això pot resultar massa tòpic, però podem assegurar que el resultat dista molt d'aquesta apreciació.

En Intent per veu del famós narrador, posa totes les cartes de dalt de la taula. No entra en qüestions morals, ni judicis de valors. Tothom té alguna cosa a amagar, ja sigui bo o dolent. Som nosaltres, el sofert lector que vam decidir de quina part ens posem. Si al final de la història el nostre personatge és el guanyador quedarà per veure.

Explicada en una gran el·lipsi, plena d'atzars al més pur estil Auster, i amb uns personatges versemblants, estem davant d'un bon llibre, més per la construcció narrativa que pel contingut, però això últim no decebrà a ningú.

SALVA G.    

Títol: Uniformement desordenat
Autor: Rubén Intente
Editorial: Angle Editorial
Edició: 1a edició, octubre de 2012
Nombre de pàgines: 208 pàg.
I.S.B.N. 978-84-15695-00-4

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular