!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: '100 coses per fer a Barcelona almenys una vegada a la vida' - Isabel del Río Sanz

dijous, 1 d’agost del 2013

'100 coses per fer a Barcelona almenys una vegada a la vida' - Isabel del Río Sanz


Sóc de Barcelona, i segurament avui em moriré de calor, com deia la famosa cançó del Último de la Fila, mentre escric aquesta ressenya. Vaig néixer a l'hospital de l'Aliança. Visc a prop de l'Hospital de Sant Pau. I treballo a tocar de la Sagrada Família.
Què vol dir tot això? Doncs que per bé o per mal soc el que es coneix vulgarment com un barceloní de soca-rel. Així que un llibre com aquest representa una mena de petita Bíblia per algú amb jo.

"100 coses que fer a Barcelona almenys una vegada a la vida" és ideal per a algú que estima la seva ciutat, tot i que sempre se li puguin trobar petits defectes. Però també té un gran problema: de les 100 coses per fer, la gran majoria ja estan fetes per qui els parla.

És clar que com diu la mateixa autora en un petit pròleg, tant si véns de visita, com si vius a Barcelona hi ha coses a la Ciutat Comtal i els seus voltants que no et pots perdre.

I en aquest llibre no trobaràs les típiques coses que fan els estrangers a la ciutat, descomptant alguna d'elles, beure aigua a la font de Canaletes, o fer-se una fotografia amb una estàtua vivent de les Rambles és el plat típic de tots el de fora , però segurament no han descobert mai la llegenda de les tretze oques dins del claustre gòtic de la catedral de Barcelona, ni han provat les delicioses confitures de les monges a Caelum.

100 coses divertides, diferents, que sorprendran tots els nostres sentits i que ens faran gaudir d'una Barcelona íntima, més propera, lluny de les aglomeracions dels odiats i estimats guiris. Amb aquestes 100 cues, i les properes 100 que segur vindran, Isabel del Rio presenta un llibre amb el qual podrem aprendre l’historia de la ciutat, una història de vegades molt reduïda, amb petites pinzellades, però sempre educativa.

Ara que arriben les vacances i els temps que corren no conviden a anar molt lluny per culpa de la crisi, "100 coses que fer a Barcelona" esdevé una petit raig de sol després d'una tempesta.

Sí, com Barcelonès, aprovo i beneeixo aquest llibre i convido des d'aquesta web a què tots els barcelonins comprin el llibre i facin "almenys una vegada a la vida" aquestes 100 coses de les que parla tant bé Isabel del Río Sanz.

Qui no vol provar el formatge, la xocolata, el iogurt i la mel de la nostra terra davant de Santa Maria del Pi? O fer el mateix amb els famosos brioixos del Escribà? Si el trobeu a la pastisseria no dubteu de parlar amb ell, hi ha un Escribà molt proper, un geni sense ínfules. O gaudir d'uns xurros amb nata a la Granja La Pallaresa? Pot gaudir de tot el carrer Petritxol, plaer de granges de tota la vida i comerços artesanals.

Però també després que el nostre cos físic gaudeixi, podem fer el mateix amb la nostra ànima, trobant les tombes jueves al call o atraient la sort amb la verge de la Basílica dels Sants Just i Pastor. O fer coses mes terrenal com assistint a un concert al Palau Sant Jordi, escoltar òpera al Liceu, passant una nit a El Molino, visitant Sónar o escoltant jazz al Cafè Vienès de l'Hotel Casa Fuster per gaudir de les diferents propostes musicals a Barcelona.

En 100 coses per fer a Barcelona segur que hi ha alguna a la vostra mida, per a mi un percentatge molt alt és ideal, segurament no per fer-les, ja que la gran majoria les he fet, si no per recordar tota la meva vida passada a la ciutat. Des dels meves primeres visites de nen al Laberint d'Horta o a la muntanya màgica del Tibidabo, passant per la meva adolescència perdut en les galeries subterrànies de l'Hospital de Sant Pau, comprant discos al carrer Tallers, quedant amb la meva xicota al Cafè Zurich, i arribant a passar les tardes d'estiu tranquil•lament a la terrassa del bar del museu Frederic Marés, un petit oasi a la ciutat on poder sortir del trànsit que aquest comporta.

Felicitats a la Isabel del Rio per a aquesta petita joia literària, que far més per la nostra ciutat que molts dels que es diuen defensors de la terra.

SALVA G.

Títol: 100 coses per fer a Barcelona almenys una vegada a la vida
Autor: Isabel del Río Sanz
Edició: 1a edició, maig de 2013
Editorial: Cossetània Edicions (cat.) / Lectio (cast.)
Nombre de pàgines: 203 pàg.
I.S.B.N 9778-84-9034-101-8

2 comentaris:

  1. Moltes gràcies!! :D
    També el tenim en castellà: 100 Cosas que hacer en Barcelona al menos una vez en la vida amb Lectio Ediciones

    ResponElimina

Popular