!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'LOCUS'- Antoni Gual

dijous, 4 de juny del 2015

'LOCUS'- Antoni Gual


“ I és que ‘Locus’ és bàsicament la traducció literària de la singular mirada d’Antoni Gual sobre aquest circ on ens han fet viure sense que ningú ens hagi demanat permís”.

Amb aquesta declaració d’intencions, les expectatives del lector no poden ser poques. Al contrari: la contraportada ja mostra que aquesta novel·la promet` (i no decep). El narrador d’aquesta història viu immers en un autèntic cosmos teixit a base de despropòsits i farcit de personatges extravagants. Una família d’empresaris badalonins que podrits de calers arriben a ser capaços d’encarnar les notables misèries i grandeses de la condició humana. Gual retrata minuciosament un catàleg de personatges estrafolaris, que mancats de seny, es converteixen aviat en criatures que resulten familiars. En la iaia Mercedes, en el doctor Octavi o en el cosí penques de ben segur que hi reconeixem la parentela.

Enmig d’aquest món, el protagonista de Locus prova d’obrir-se camí i endevinar què s’amaga rere aquest circ que no el deixa de sorprendre. La ironia i la curiositat, són els millors aliats d’aquest jove narrador que mira d’esbrinar per què se sent tant estrany en un món que aparentment li pertany.

L’exercici del badaloní Antoni Gual en aquesta novel·la és admirable, la seva capacitat per teixir un univers propi que no per delirant i divertit deixa de ser versemblant. Gual troba el punt just, ni poc ni massa. El lector mai perd el pols d’una història que se’ns presenta a mode de memòria però que navega entre un litigi constant entre la vivència i la pura fantasia. Si bé és una novel·la divertida, la rialla es dosifica al llarg de les més de 350 pàgines que forneixen aquesta biografia novel·lada.

Tal com resa la contraportada, Locus, resulta difícil de classificar, aquesta història no s’assembla a cap altra. Té una màgia pròpia que ja ha captivat a una bona colla de lectors que encara es deuen preguntar on comença i acaba la fantasia creada per Gual en aquest Locus, una altra ferma, i encertada, aposta de La Campana. Endavant, benvinguts al circ.


Júlia Tardà

Títol: Locus
Autor: Antoni Gual
Editorial: La Campana
Primera edició: març de 2015
Pàgines: 404
ISBN: 978-84-943236-9-0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular