divendres, 4 de gener de 2013

'Breu història de la Rambla' - Enric VilaCom amant de Barcelona, no la millor ciutat del mon, si no simplement la meva, gaudeixo passejant per les Rambles, o assegut a  les seves cadires mirant com la gent passa pel meu voltant. Sí, fa anys que amb els amics  baixem a la Rambla a comprar discos, ens agrada Ramblejar, simplement per fer-ho. Així que un llibre amb aquest títol no podia passar per davant meu sense fer-li cas.

                “Breu història de la Rambla” és llibre molt ben documentat, fins i tot podríem aprendre història del nostre país amb ell, encara que sigui sempre des d'una perspectiva molt catalana i independent, però per un altre banda tenim un llibre honest, que diu veritats tan grans com la nostra muntanya de Montserrat (impagable els comentaris de l’autor sobre la tan famosa i catalana Gauche divine), que fins i tot poden resultar ofensives per alguns.

                Després dels fets de 1714 i la destrucció del barri de la Ribera i la construcció de la Ciutadella com a fortalesa militar, els barcelonins van agafar la Rambla com el gran lloc per expressar-se.

                Encara que sigui coneguda per la seva carrega de sexe implícita, la Rambla va ser primer un focus de cultura per on passejava fins i tot Josep Pla abans de marxar cap el poble, per ella van passar noms com ara Rubén Darío, George Orwell, Gabriel Garcia Márquez, Federico Garcia Lorca o George Sand. Tots ells van agafar la Rambla per alguns dels seus llibres. Fins aquí va arribar la fascinació que tenia aquest bulevard que fins i tot enlluernava a famosos.

                Aquest no és un llibre per nou vinguts, ni per estrangers que vulguin passar una estona a la Rambla. No es una guia de viatges. Això es un  assaig amb cara i ulls per als amants del mític passeig, aquells que encara que troni o plogui ens agrada passejar per ell, passejades que arriben al súmmum el dia de Sant Jordi quan aquest bulevard passa a ser del barcelonins per un dia i s’omple de colors i de llum.

                Encara que per moments resulti una mica espès, mai m’agrada’t l’ història, ho confesso, he de dir que al final el llibre resulta interessant, captivador, emocionant i molt didàctic.

                Segur que no és un super vendes, però estic segur que els barcelonins de soca-rel els farà il·lusió llegir aquestes petites històries d’un dels millors i més visitats carrers de la seva ciutat.

                SALVA G.

  Título: Breu història de la Rambla
Autor: Enric Vila
Editorial: Galàxia Gutenberg / Cercle de Lectors
Edición: 1ª edició, novembre de 2012
Número de páginas: 212 pp.
I.S.B.N Galàxia Gutenberg: 978-84- 15472-61-2
I.S.B.N. Cercle de Lectors: 978-84-6725378-8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada