!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Vine com estàs' - Mercè Ibarz

dimarts, 22 de gener del 2013

'Vine com estàs' - Mercè Ibarz



Vine com estàs (Proa), Mercè Ibarz ofereix als seus lectors dues novel•les al Perú d’una, o una novel•la curta i un conjunt de relats. Es tracta d’una obra inclassificable, amb dues parts ben diferenciades però interrelacionades que es pot començar a llegir per l’una o per l’altra. En la primera part, La guerra vista des del mas, l’escriptora rememora la guerra civil al mas dels Montcalvos, situat a la Franja (Ibarz va néixer a Saidí, Osca) i en la segona Repertori de passions, escriu deu capítols breus adreçats a una amiga morta amb un llenguatge molt més líric i suggerent, una suma de retrats i evocacions d’amics, professors, la infantesa... un relat de relats.

La guerra vista des del mas és un relat sobre la guerra civil de tall clàssic. El mas és el referent al voltant del qual és narren uns fets que van des dels més històrics (hi surten Joaquim Costa, Felipe Alaiz, Franco, la crema d’esglésies, etc.) als més quotidians (les dificultats d’una família pagesa en una terra aspra i sense aigua, l’estraperlo amb oli, la lleva del biberó...)

La segona part del llibre ens trasllada a Barcelona i aparentment no té res a veure amb tot el que hem llegit fins que al quart conte apareix el nom d’un personatge que sortia a LA guerra vista des del mas. En aquest Repertori de passions, relat de relats escrit amb un llenguatge líric i alhora amè,  hi ha cabuda per a la seva amiga Sofi, un viatge a Zuric, la mort del pare, la passió de la mare per cosir, les monges de l’internat, un antic professor, un mal metge, una dona centenària...).

La primera part, doncs, correspon a la memòria familiar i la segona a la personal.  L’autora revisita el seu passat a la ciutat, i si a la primera parla dels seus orígens familiars, aquí apareixen altres personatges que han influït en la seva vida.

Marta Planes


Vine com estàs
 Mercè Ibarz 
Editorial Proa
Any 2013
ISBN 978-84-7588-345-8
Pàgines 176




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular