dimarts, 6 de març de 2012

'L'esquella de la Torrassa' el Tantarantana recupera l'humor d'en Pitarra


El teatre Tantarantana reivindica l'humor i el teatre mes popular de la figura de Serafí Pitarra i actualitza el gènere de la sarsuela catalana. Serafí Pitarra, pseudònim de Frederic Soler i Hubert, va crear les bases que ens han dut al teatre en llengua catalana que tenim avui. Va ser ell qui va portar dels salons privats als escenaris públics les crítiques plenes de ironia i segones intencions a la societat d'aquell temps per canviar la realitat cultural del moment.

El Tantatrantana vol recuperar els clàssics i entronca amb el desig de l'Opera Còmica de Barcelona per restablir el patrimoni de la sarsuela catalana i recuperar la importància que va tenir segles enrere. Viviana Salisi i Artur Arranz presenten una adaptació de la divertida “gatada” d'en Pitarra “L'esquella de la Torratxa” reconvertida en “L'esquella de la Torrassa” per haver-se estrenat al Teatre Joventut del barri de la Torrassa de L'Hospitalet, respectant “el català qu' antes es parlava” de quan va ser concebuda l'obre, ple de castellanismes. En aquesta, Pitarra, critica des de l'humor, els costums caciquistes de l'Espanya del segle XIX i la restauració Borbónica.
La posada en escena te una estètica costumista fidel al text  i l'ambientació d'aquest tipus d'obres. Molt correctament executada pels actors i cantants, on destacarem Jaume Costa, Mariona Pallach i Marta Casals.
Un espectacle totalment recomanable pel seu humor i to satíric d'aquest gran autor català i on encara podríem veure crítiques a la societat actual.

La part dramàtica es molt simple però efectiva. El resultat de tot plegat és magnífic, fet amb senzillesa i baix pressupost. L'espai escènic es simple, un mobiliari que fa patxoca i un excel·lent i cuidat vestuari  ajuden a fer  un molt digne espectacle.

Santiago Castillo.

TÍTOL: L'ESQUELLA DE LA TORRASSA


ÒPERA CÒMICA DE BARCELONA
Text original: Frederic Soler, àlies “Serafí Pitarra” (1839-1895)
Música oiginal: Joan Sariols (1820-1886)
Recerca, adaptació musical, partitura i direcció musical: Viviana Salisi.
Recerca, adaptació del llibret i direcció escènica: Artur Arranz.


INTÈRPRETS
Jaume Costa CINTO COMELLES. El Sr. Alcalde-
Mariona Pallach PAULA. La vídua d'en Cirera.
Marta Casals RITETA La nena enamorada d'en Jaumet.
Jordi Mas JAUMET CIRERA. L'ambiciós jove que vol ser diputat.
Rafel Aragonès SIDRO. L'agutzil / GRAVAT. El mosso d'en Comelles.
Sergi Lolo. UN MOSSO. Mosso d'esquadra.
PIANO Viviana Salisi
FITXA ARTÍSTICA
Espai escènic i caracterització: Artur Arranz
Disseny Il·luminació: Roger Egea
Coreografia: Isa Moren
Vestuari: Esbart Dasaire de Rubí i Rosa Mª Cañamereas
Coproducció: Teatre Joventut de L'Hospitalet
Fotografies: Antoni Bofill
Amb la col·laboració d'Amics de l'Òpera de L'Hospitalet.  Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada