divendres, 27 de febrer de 2015

Entrevista a Teresa Juvé autora de 'La Trampa'La Trampa forma part d’una sèrie de novel·les detectivesques que tenen com a escenari el s. XVI i són  protagonitzades per Jaume Plagumà que encapçala les investigacions d’un seguit de crims misteriosos.

Per què va triar un moment històric no gaire habitual -les acaballes del s. XVI - com a escenari  d’una novel·la d’intriga?
No sóc professora d’Història. Sóc (he estat) professora a la UAB de Literatura Occitana dels segles XVI i XVII. És una època de renaixement  en tota la Occitània d’una cultura que havia gairebé desaparegut i és normal que els meus coneixements en matèria d’Història siguin millors quan es refereixen a aquesta època.

Haig de confessar que sempre m’ha agradat llegir i, entre altres temes, m’han agradat les novel•les d’intriga. Val a dir que la sèrie que em va donar la idea ha estat la del Jutge Ti, de Van Gulick, que transcorre en la Xina del s. VIII.

Com és Jaume Plagumà, el portantveus del rei, i protagonista de La Trampa?
Jaume Plagumà és un català instruït i obert a tot, el treball del qual està limitat a Catalunya i les seves vegueries, la qual cosa, pel fet mateix que disposa d’una cort de justícia, li permet de gaudir d’una mena d’autonomia

Quin paper juga una institució tan tèrbola i de tan trista memòria com la Inquisició en el decurs d’aquesta història?
El paper de la Inquisició que com a puixança que havia estat es trobava en aquell moment en una mena de decadència, serveix per a posar de relleu el moment incert de l’època i l’eficàcia del treball de Plagumà, adversari seu encara que sense declaració de guerra.
Ens pot parlar de la presència del hugonots a la península?
Hi ha motius per a la presència dels hugonots a la Península :

1er. -  La intenció mateixa d’introduir-hi aquesta nova forma d’entendre el Cristianisme.
2n.  -   Potser la de provocar agitació i revoltes que torbessin el país.
3r.   -   L’adopció del país pels reformats com a refugi contra les persecucions que pateixen en molts indrets del Sud de França.

Com definiria Teresa Juvé els bandolers de Pere de Ridau?
Els bandolers roben i maten però també formen part, ja sigui en pro, ja sigui en contra, dels trasbalsos socials que marquen la transformació del món medieval en món modern.

Com classificaria l’autora la seva novel·la? Podem parlar de gènere negre en un marc històric proper?
Voleu parlar d’un món federal? Penso que Plagumà hi estaria d’acord.

Empar Fernández

La trampa
Juvé, Teresa
Editorial Meteora
Novel·la negra 
ISBN 978-84-942475-1-4 
224 pàg 
Data de publicació: 12/12/2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada