!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Entrevista a Santi Baró autor de 'Tres en ratlla'

divendres, 7 de setembre del 2012

Entrevista a Santi Baró autor de 'Tres en ratlla'


Foto Pere Grimau
 Santi Baró ens novel•la amb ‘Tres en ratlla’ com seria el timing d’una independència de Catalunya, amb una narració coral molt adequada per reflexionar o saber per on va el nostre futur més proper. Per aconseguir-ho a comptat amb persones que saben de bona tinta que es cou a la política de tots dos territoris.

Com se li va acudir escriure un llibre novel•lat utilitzant com seria una futura independència de Catalunya?
Va ser l’extrema necessitat de parlar, la desesperació, gairebé, veure que dia a dia Catalunya era/és linxada per l’estat i ningú hi fa res, veure que els que demanen un estat propi no proposen res en concret, veure que el poble cada vegada més colonitzat ens apropa més a la realitat valenciana que a les nostres arrels, veure que els que manen abans d’obrir la boca miren si el que van a dir els fa guanyar o perdre vots, enlloc de tirar pel dret, i començar a treballar en l’única escapatòria per salvar el país. Tot això em va fer prendre la decisió de crear-me el meu propi paradís on escenificar el mapa propici per començar a fer camí, directe a barraca, clar i concís. Com hauria de ser.

L'ha escrit de forma coral perquè es vegin tots els tipus de mirades que afectarien un esdeveniment així?
Aquesta ha estat la meva intenció, un projecte de tal embalum afectarà la rutina d’un munt de persones i les seves vides professionals, tant pel que fa a polítics com a ciutadans, he intentat mostrar tan bé com he pogut com serien aquestes mirades des de la Moncloa, des del ministeri de defensa, des del parlament, des de l’oposició, des del independentista d’arrel, des del castellanoparlant espanyolista, des del cos dels mossos d’esquadra, des dels mitjans de comunicació, des de la comandància de la guàrdia civil, des de la del exèrcit, des de l’exterior...

Segons sembla en els seus agraïments ha rebut assessorament important, com és el cas de Jordi Pujol i del Cos dels Mossos d'Esquadra. Li ha costat aconseguir-ho?
Resa el refranyer que qui té un amic té un imperi... Jo en tinc molts!

Hi ha un moment del llibre que els polítics dubten de si fer el referèndum d'independència perquè si guanyés el 'No' la relació amb Espanya seria encara pitjor. Ho creu realment així?
L’escena del llibre a la qual es fa aquesta referència és un fet puntual dins la trama que no es pot comparar amb la vida real, dins la ficció de la novel•la aquest dubte sorgeix en el moment que hi ha hagut una sèrie d’esdeveniments que no explicarem en respecte els qui encara no han llegit el Tres en Ratlla, que ho provoca. No es pas la convocatòria simplement d’un referèndum per a la independència.  

Si el govern espanyol accedís a un millor pacte fiscal per a Catalunya hauria menys desig d'independentisme?
És cert que si el discurs sobre la independència és al carrer d’una manera tan extensa en té gran part de culpa la crisis i l’espoli  que viu el poble català i, això, ho veu qualsevol ciutadà de Catalunya que se n’adona que amb els seus impostos s’inverteix en altres autonomies abans que en la nostra, siguin quin siguin els seus sentiments. Hagi nascut a Còrdova o a Reus.

S'ha documentat en altres països per conèixer com ha estat una segregació d'una part del territori de manera pacífica? Si és així, a qui ens semblaríem més?
A Kosovo, se’ns dubte.

Quin seria el paper dels Mossos d'Esquadra en una hipotètica declaració d'independència?
Seria un paper crucial per garantir la funcionalitat del nou estat abans i després de la declaració. Segons la constitució espanyola la primera reacció del govern d’Espanya si el parlament declara la independència és detenir el president i ocupar i inhabilitar el parlament.

Està Espanya preparada per a una segregació de part del seu territori?
No sé si està preparada, però en tot cas s’ho haurien de començar a mirar.

Què creu que faria l'exèrcit espanyol si aquests fets un dia succeïssin, atès a les declaracions del Coronel Francisco Alamán dient que faria sortir els tancs als carrers de Catalunya?
L’exèrcit, gràcies a la democràcia, no pren les decisions, això seria cosa del ministeri de defensa. Si fos per l’exèrcit crec que el Coronel Alamán ja hauria respost aquesta pregunta, oi? Tot i que els tancs trigarien una mica en arribar ja que en tota la regió militar catalana no en tenen cap.

Creu que partits catalans hauran de decidir obertament si es declaren independentistes o no en un futur a curt termini?
Això forma part de l’escenari electoral i el mapa polític canvia dia rere dia, crec que CIU s’ha mantingut ferma en un paper en el qual ha intentat una estabilitat amb l’estat espanyol defensant el màxim els interessos del nostre país i que, com a força amb més poder de les, diguem-ne sensibles a la causa, fins ara no es podia definir davant d’un projecte de tanta importància i transcendència perquè fer-ho significava actuar, i actuar vol dir treballar per separar-nos d’Espanya, però la gestió de fer això és tan complicada i meticulosa que no es pot fer a la babalà, fer-ho a la babalà seria suïcida,  s’ha de començar amb un suport majoritari del poble, vital, i a partir d’aquí anar tallant artèries i teixit nerviós com en un trasplantament de cor, substituir l’òrgan i cosir-ho tot de nou. Sens dubte, el primer pas ha de ser el 11S, i si la resposta és com es preveu CIU hauria de declarar-se independentista, avançar les eleccions i anar de bracet d’esquerra i solidaritat amb el mateix programa a les eleccions. Les altres forces polítiques que depenen de partits espanyols, òbviament haurien de tenir un debat intern per decidir què fer.

Estan els països estrangers preparats per rebre una Catalunya independent?
Tal i com va dir l’economista Sala i Martín, que hi entén un bon tros més que jo, ens esperen en candeletes.

Xavier Borrell

Títol Tres en ratlla

Autor  Santi Baró
Segell ROSA DELS VENTS
Data publicació 09/2012
ISBN 9788401388576
idioma Català
Col · lecció NARRATIVA CATALANA



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular