divendres, 30 de setembre de 2011

'Els amants volàtils' - Isidre GrauEls amants volàtils
Isidre Grau
Editorial Proa
ISBN 978-84-7588-255-0
Pàgines 320
Any 2011

A  Els amants volàtils (Editorial Proa), Isidre Grau tracta, a partir de diversos personatges i les relacions que s’entaulen entre ells, el tema de les relacions sentimentals a la societat contemporània. Personatges que tenen por d’estimar, i d’adquirir compromisos estables, que estableixen relacions fràgils i volàtils i que es debaten entre la necessitat d’estimar i la por de lligar-se.
Els amants volàtils s’estructura en tres parts ben diferenciades. A la primera, en Maurici, un escriptor que acaba de finalitzar una novel·la en què ha treballat dos anys, rep la visita inesperada de la seva veïna i antiga amant, l’Adela, que després d’explicar-li una aventura amorosa recent i amb final dolorós, li  demana que novel·li la seva història. En una segona part, podem llegir el relat que en Maurici ha escrit inspirant-se en aquests fets, que narra la relació entre en Sergi Robirosa i la Marta Solans, que acaba igualment amb un desegany. A la tercera part, en Maurici explica com transcorre la creació d’aquest relat i de construcció de la trama i els personatges protagonistes a partir del manuscrit que l’Adela li va deixar a la bústia. Aquest procés transcorre paral·lel a un desengany amorós propi del protagonista i les relacions que té amb la seva exdona i diferents veïns del seu edifici: l’Amadeu Batista, un home de 74 anys que presumeix de no haver-se enamorat mai i la Sabina, una psicoanalista.
Tot i que el nexe d’unió entre totes les històries és en Maurici, Els amants volàtils és una novel·la coral, integrada per la història de l’Adela i en Josep Octavi, la d’en Sergi i la Marta, en Maurici i la Raquel, etc. Relacions que a partir d’un determinat moment s’espatllen, es trenquen i ja no es poden tornar a recompondre. Una visió molt lúcida, tot i que pessimista, de les relacions amoroses en la societat contemporània.

Marta Planes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada