!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'La dona de gris' - Anna Maria Villalonga

dilluns, 3 de novembre del 2014

'La dona de gris' - Anna Maria Villalonga



La dona de gris és la primera novel•la de l’Anna Maria Villalonga, professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, autora de l’assaig Les veus del crim i coordinadora de l’antologia de relats negres Elles també maten. L’Anna Maria és una gran coneixedora del gènere i una entusiasta divulgadora.

La dona de gris és una novel•la negra que ens demostra que el gènere no només contempla la mera reducció a l’esquema clàssic: una o més morts – o altres delictes de gravetat- són investigades per un detectiu privat o per  un inspector de policia en funció de les preferències de l’autor. Si entenem, com ho fa l’Anna Maria, el gènere en un sentit més ampli podem encabir novel•les com la que ens ocupa que aborda la conducta dels protagonistes sense necessitat de sang en abundància, crueltat extrema i altres “efectes especials”.

Una dona grisa i aparentment ben poc afortunada, la Glòria, perd un mocador que es recollit per un individu solitari que, completament sol i mancat d’altres interessos, decideix explorar la seva vida. La dona, a la que coneix poc a poc a través de l’observació i dels testimonis d’aquells que la tracten, esdevé el motiu per aixecar-se diàriament, sortir al carrer i fer alguna cosa de les moltes hores buides. Sempre a distància, sempre emparat en l’anonimat, l’assetjador segueix les passes de la Glòria i  arriba a conèixer la seva tragèdia personal.

Una novel•la magnífica que proporciona al lector l’espai per reconèixer emocions i sensacions viscudes, per identificar estats d’ànim i conductes pròpies o alienes i per indagar sense reserves en la ment del dos protagonistes. Una novel•la de personatges sols, adolorits, maltractats per una vida que sempre passa factura. Especialment interessant el “perseguidor”, l’observador que s’estima més mirar – realitat o ficció al cinema- que viure la pròpia vida plena d’entrebancs i insatisfaccions. Un personatge, sempre anònim, que evoluciona lentament al llarg de la història fins a protagonitzar un singular i lleu “retorn a la vida”.

La dona de gris és una novel•la atípica, que suggereix més que explica. Una història molt recomanable que captivarà als lectors per que les vides grises poden ser molt i molt seductores.

Empar Fernández

Títol: La dona de gris
Autora: Anna Maria Villalonga
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 167
Primera edició: octubre de 2014
ISBN: 9788494106460

1 comentari:

  1. Moltes gràcies, Empar. Crec que l'encertes molt amb aquesta frase, perquè aquesta era la meva intenció. I m'agrada, la veritat.

    La dona de gris és una novel•la atípica, que suggereix més que explica.

    Doncs sí. Així és.

    Una forta abraçada

    ResponElimina

Popular