dijous, 28 de juny de 2012

El Debussy més radical a ‘Pelléas et Mélisande’


El Gran Teatre del Liceu és el teatre d’òpera per excel·lència de Barcelona i constantment compta amb espectacles de qualitat al seu calendari. Actualment ens ofereix una òpera trencadora, ‘Pelléas et Mélisande’ de Claude Debussy, basada en el poema homònim de Maurice Maeterlinck.
Aquest drama líric en cinc actes i quinze escenes conté una prosa francesa que ens remunta a l’Edat Mitjana, al regne imaginari d’Allemonde. Allà habiten el príncep Golaud, el seu germanastre Pelléas, i l’esposa del príncep, Mélisande. Ben aviat l’argument condueix els personatges cap a un triangle amorós que es converteix en el pitjor dels malsons de Golaud.

Pelléas et Mélisande’ és una obra que pertany al moviment francès del simbolisme i, com a tal, el seu text indaga en els sentiments més profunds de cadascun dels seus personatges. El cant d’aquesta òpera consisteix en un diàleg ple de dramatisme i reflexions, totalment fidel al text de Maeterlinck, que s’allunya de la lírica convencional.

Com no podia ser d’una altra manera al Teatre Liceu, l’òpera compta amb una orquestra en directe dirigida per Michael Boder que interpreta la meravellosa i emotiva música que Claude Debussy va composar per aquesta obra i que incrementa la càrrega d’emoció de la història.

Estem davant d’una òpera tràgica que va revolucionar el món de la música a la seva estrena l’any 1902 a París i que es va representar per primer cop a Barcelona al Teatre Tívoli  l’octubre de 1919. El magnífic joc de llums i ombres i la seva escenografia minimalista es sumen a l’essència simbòlica de l’obra i aconsegueixen crear una atmosfera tant misteriosa com suggerent.

Laura MasPelléas et Mélisande, Claude Debussy
Repartiment
Pelléas - Jean-Sébastien Bou
Mélisande - María Bayo
Golaud - Laurent Naouri
Arkel, rei d’Allemonde  - John Tomlinson
El petit Yniold - Olatz Saitua
Metge/Pastor - Kurt Gysenç
Geneviève, mare de Pelléas i Golaud - Hilary Summers
Direcció musical - Michael Boder
Direcció d’escena, escenografia i il·luminació - Robert Wilson
Vestuari - Frida Parmeggiani
Durada - 3 hores 20 minuts
Gran Teatre del Liceu
Fins el 7 de juliol de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari

Popular