!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: Cabaret Pompeya - Andreu Martín

divendres, 18 de novembre del 2011

Cabaret Pompeya - Andreu Martín

Cabaret Pompeya
Andreu Martín
Edicions 62
Premi Sant Joan Unnim 2011
Data de publicació 03/11/2011
Col·lecció:El Balancí 
ISBN 9788429768565
Premi Sant Joan Unnim 2011


Amb Cabaret Pompeya (Edicions 62), Andreu Martín ha guanyat el 31è Premi Sant Joan Unnim de literatura catalana. La novel•la, de 657 pàgines, narra la història de tres amics que van néixer amb el segle vint, el 1900 i viuen la seva joventut a la convulsa Barcelona dels anys 20, “quan mataven pels carrers”. És l’època del pistolerisme, del Noi del Sucre, del Sindicat Únic i el Sindicat Lliure, quan Barcelona era la ciutat de les bombes. En Víctor, en Miquel i en Fernando es coneixen al Cabaret Pompeya (un local del Paral•lel ubicat on actualment hi ha el Bagdad i que el 1920 va ser destruït per una bomba) i es fan amics tot i que les seves vides seguiran trajectòries diferents. 


La història arriba al lector per la intercessió d’un narrador extern, en Jordi, el fill d’en Fernando, que el 1975, durant els últims dies de l’agonia del dictador Franco, s’interessa per primera vegada per la vida del seu pare, a qui sempre havia considerat un personatge gris i avorrit, arran de la visita d’en Víctor Luys, un altre dels tres del Pompeya. A través de converses amb el seu pare i el seu amic i un manuscrit en què es narren les peripècies del tercer, en Miquel, en Jordi reconstrueix la vida d’aquests tres amics que es també la vida d’una ciutat plagada de conflictes, utopies i repressió. 
El pistolerisme, la dictadura de Primo de Rivera, la proclamació de la República, la Guerra Civil, els fets de Maig del 1937 (moment en què hi va haver un despietat enfrontament entre comunistes i anarquistes), la repressió franquista, la Segona Guerra Mundial, el Maquis... Cabaret Pompeya és un repàs exhaustivament documentat a la història de la primera meitat del segle XX de la mà d’Andreu Martín, un mestre de la intriga i la novel•la negra. Gràcies al seu bon ofici, les gairebé 700 pàgines de la novel•la desfilen ràpidament davant del lector sense que tingui temps d’avorrir-se.  


Marta Planes




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular