!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: El port del nou món / El puerto del nuevo mundo - Xulio Ricardo Trigo

diumenge, 20 de novembre del 2011

El port del nou món / El puerto del nuevo mundo - Xulio Ricardo Trigo

 


El port del nou món / El puerto del nuevo mundo
 Xulio Ricardo Trigo
Editorial: EDICIONS 62 / Temas de Hoy
Any d’edició: 2011 / 2012
Pàgines: 376 / 384
isbn: 978-84-297-6854-1 / 
978-84-9998-088-1

Matèria: narrativa catalana / 
TH Novela


Traductor al castellano: María Enguix Tercero



Ens trobem a la segona meitat del segle XV, quan Barcelona era un centre comercial molt destacat del Mediterrani. No obstant, a la ciutat li mancava un port per afavorir encara més el comerç ja que, fins llavors, eren habituals els problemes que tenien els vaixells per fondejar la platja. Per aquest motiu, l’any 1477 es va iniciar la construcció del port de la Santa Creu, a petició del Consell de Cent de la Ciutat, que va suposar una garantia pel comerç català.

‘El port del nou món’ és una novel•la històrica que reconstrueix els inicis de la Barcelona portuària. La història es centra en la relació entre dos personatges: Marcel Roqueta, fill del capatàs de les obres del port, i Lluís Esquiva, cartògraf. Ambdós iniciaran un viatge ple d’esperances cap a la recerca d’una antiga joia perduda: l’esfera de plata que va fabricar el geògraf àrab Al-Idrisi sota les ordres del rei Roger II de Sicília. La recerca d’aquesta joia és el ciment que sustenta gran part de la història que ha construït Xulio Ricardo Trigo, qui aprofita per recrear les diverses etapes de la construcció del port de Barcelona.

No obstant, les obres van resultar més difícils del que s’havia previst i tots els ciutadans en van patir les conseqüències. A càrrec d’Stassi d’Alexandria, aquest enginyer no va preveure les condicions climatològiques i orogràfiques de la ciutat, que no eren propícies per dur a terme la iniciativa comercial portuària. ‘El port del nou món’ reflexa les dificultats que es van haver de superar per finalitzar la construcció d’un port que cada cop resultava més costós .

Xulio Ricardo Trigo, que també ha escrit poesia i narrativa juvenil, repeteix l’experiència de la novel•la història després de publicar ‘El somni de Tàrraco’ amb notable èxit. Aquesta novel•la deixa patent la gran tasca de documentació que ha realitzat l’autor, qui sap barrejar a la perfecció la recreació històrica amb una gran varietat de successos d’aventures ficticis.

‘El port del nou món’ és un llibre que ens descobreix com era la Barcelona del nostre passat, en un moment de creixement i obertura apertura cap a l’exterior que reflexa la lluita pel poder i les inquietuds personals dels personatges que hi participen. Amb un ritme trepidant, X.R Trigo aconsegueix endinsar al lector al fons d’una història que transcorre a una Barcelona Gòtica, passant per Montblanc i per Empúries.

Laura Mas










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular