!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: La ciudad de Sagnier. Modernista, ecléctica y monumental

diumenge, 6 de novembre del 2011

La ciudad de Sagnier. Modernista, ecléctica y monumental


CaixaForum fa un recorregut a través de les obres d’Enric Sagnier i Villavecchia, un dels arquitectes catalans més reconeguts de finals del segle XIX i principis del XX, i ens ofereix l’exposició ‘La ciutat de Sagnier. Modernista, eclèctica i monumental’. En aquella època Barcelona estava experimentant un procés de transformació i Sagnier va contribuir al creixement de la ciutat impulsat per l’esperit emprenedor de la burgesia catalana.  Enric Sagnier va ser un arquitecte de les famílies de l’aristocràcia i l’alta burgesia al qual se li van encarregar diversos projectes per dotar d’imatge i prestigi a la ciutat de Barcelona. Sagnier es va encarregar de modelar l’Eixample de Barcelona dissenyant edificis públics i cases particulars, a més de traçar, com a home catòlic i conservador, esglésies i escoles religioses, així com també hotels i algunes fàbriques. L’exposició consta d’una única sala que condensa un gran recull de fotografies que mostren el procés de creació de diversos edificis barcelonins, com el Palau de Justícia, al passeig de Lluís Companys, l’Arc de Triomf, construït en honor a Alfons XIII, o l’inici de les obres de la Via Laietana de Barcelona. El visitant també pot veure fotografies que mostren la construcció del Tibidabo, el temple expiatori del qual va ser projectat per Sagnier. A més, l’exposició també ens ofereix imatges del ja desaparegut Hotel Colón, a la plaça de Catalunya, i ens mostra com va ser la seva construcció i quin tipus d’activitats s’hi feien. Sagnier va dur a terme les reformes d’aquest hotel entre el 1916 i el 1918, quan Barcelona es preparava per la Exposició Internacional de 1929 i estava creixent a un ritme vertiginós. Durant la Guerra Civil l’hotel va ser requisat i va esdevenir la seu del PSUC però, fins llavors, era un lloc de trobada d’artistes i intel·lectuals de diverses generacions.
‘La ciutat de Sagnier. Modernista, eclèctica i monumental’ ens ofereix la oportunitat de conèixer la visió d’aquest arquitecte català, quines van ser les seves obres més rellevants i com va anar evolucionant el seu estil, que va partir de l’eclèctic, passant pel modernisme i per les formes clàssiques d’influència francesa fins a acabar esdevenint un estil propi i únic.  Però el visitant, a més de conèixer l’arquitectura de Sagnier, podrà descobrir com era la Barcelona burgesa d’aquella època: una ciutat plena d’activitat i d’emprenedors que desitjaven veure-la créixer i en la que Enric Sagnier va fer la seva aportació a través dels grans edificis de referència que va dissenyar.  
Laura Mas

Del 14 de setembre de 2011 al 8 de gener de 2012
CaixaForum Barcelona. Av. Ferrer i Guàrdia 6-8
Obert cada dia
Horaris:
De dilluns a divendres, de 10 a 20 h
Dissabtes i diumenges, de 10 a 21 h

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular