!-- TradeDoubler site verification 3255486 --> Propera parada: cultura: 'Refugi 307' Visita a un refugi de guerra de veritat

diumenge, 20 de novembre del 2011

'Refugi 307' Visita a un refugi de guerra de veritat



Protegit per la falda de la muntanya de Montjuïc i desafiant un passat, encara marcat per cicatrius, es troba al barri del Poble-sec, el Refugi 307.

Els Dissabtes a les vuit del vespre i els diumenges a les set, aquest espai es  converteix, gràcies a les Dones del Projecte Vaca, en quelcom més que un museu o un espectacle. Entrar al Refugi 307 consisteix en emprendre un viatge a l'època de la Barcelona durant la Guerra civil. Període que ens deixà seqüeles, records inesborrables que, gravats a les roques dels túnels, ens acosten a les vivències de les nostres àvies, mares, de totes aquelles dones i nens que van lluitar per sobreviure a una ciutat castigada.

Al llarg del recorregut pels seus estrets túnels pots arribar a experimentar les sensacions que van viure els nostres avantpassats durant el bombardeig constant i sagnant de la ciutat, aconseguint en la majoria d'assistents, fer-les seves.

Mamen Conte, La Guia, és El primer contacte en aquest viatge cap al passat. A les portes del refugi, ens Mostra, al grup reduït d'assistents, documentació contrastada: fotos, mapes, retalls de premsa ... S'estableix una connexió amb la història que ens prepara fins el moment en que sonen les sirenes. Els Avions sobrevolen el cel de la ciutat. Comença la ficció i, en silenci, ens endinsem en les profunditats de la terra.


Recorrem passadissos zigzaguejats, túnels estrets, on la roca amaga fragments de vides truncades, de somnis perduts, de futurs inexistents. La humitat i el ressò carregat d'història manté en silenci un uns visitants que, impactats, sabem que vivim una ficció, ficció que va ser absolutament real, tan sols fa unes dècades.

Montse Alcoverro, Carme enquesta i Itziar Castro escenifiquen la vida de tres dones que van sobreviure a un Món en Guerra a l’interior del refugi 307. Dones de diferents edats que mitjançant la seva veu i esplèndida Interpretació, ens expliquen les vides, somnis, patiments i reivindicacions de quins van poder ser les nostres avantpassades.
Montse, al racó d’un fosc passadís, teixeix un jersei de llana. El seu marit està al front i no sap si algun dia se’l podrà regalar. Desitjava ser actriu com les dones a qui arreglava la roba. Potser hagués aconseguit el seu somni, però la revolució social, va ser truncada pels colpistes, i en aquest moment teixeix, pensa, sobreviu, esperant el final dels bombardejos, el final de la guerra.
Carme representa el paper d'una Infermera. Simpatitza amb els milicians i el seu nuvi és un brigadista anglès que també està al front. A la rereguarda se sent útil i se’ns mostra asseguda en un buit de la roca, envoltada de material sanitari i preparant benes amb llençols vells. Sempre porta les sabates de córrer, ens conta. Una velles botes, malmeses i còmodes. Mai se sap quan sonaran les sirenes, quan has de córrer a buscar refugi. De vegades, dorm amb elles.

Itziar, vestida amb camisa de dormir blanca, es transforma en una infant. Estirada al terra, sobre una manta, se’n dedica a pintar amb llapis de colors. Intenta dibuixar paisatges lluminosos, aus que solquin el cel, Però, amb veu carregada de tristesa ens diu que només li surten avions, avions aue deixen anar bombes.

Realitat i ficció es fusionen amb un escenari rescatat del temps, refrescant escenes a la nostra memòria que segurament hem escoltat en vetllades familiars. Dins del Refugi 307 ens acostem amb respecte al passat conegut que obligà els nostres avantpassats a viure entre dues Barcelones: la de Barcelona que fugia de les bombes i la que a l'Exterior intentava sobreviure, malgrat la guerra, malgrat la mort .

Sonen les sirenes. El bombardeig ha acabat i una veu gravada avisa els barcelonins que el perill ha passat.
Sortim del Refugi 307.


Griselda Martín Carpena


MUHBA Refugi 307

Horari de visita:
De dilluns a divendres, només per a grups amb reserva prèvia.
Dissabte i diumenge de 10 a 14 h. Places limitades. Imprescindible reserva prèvia.
Festius tancat.
Preu:
Entrada general: 3 €
Accés:
Metro: Paral·lel (L2 i L3) 
Bus

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Popular