dimecres, 6 de març del 2013
'Quan arribi el pirata i se m'emporti' - Lluís-Anton Baulenas
Quan arribi el pirata i se m'emporti (La Magrana), de Lluís-Anton Baulenas, gira entron de la trobada de dos personatges que no poden ser més diferents: Jesús Carducci, un homosexual de 50 anys que treballa com a pràcticant al Raval que es troba en un moment vital complicat, ja que surt d'una relació fracassada i acaba de perdre el seu germà. D’altra banda, Miquel-Deogràcies Gambús (o l’ogre, com l’anomena sempre l’autor) és un milionari de 96 anys, que amaga, a més de d’una bona colla d’assassinats i actes il•legals, un tresor que està disposat a preservar fins i tot més enllà de la seva mort. Gambús tempta Carducci amb una oferta milionaria, una feina aparentment fàcil que de seguida es complicarà molt més del que el pobre Carducci hauria pogut imaginar.
Les històries dels dos personatges, tot i que s’entrecreuen constament, es diferencien tant pel punt de vista (la de l’ogre, en tercera persona, la d’en Carducci en primera) com pel to, realista i quotidiana la d’en Carducci, centrada en uns pocs dies de l’any 2006, mentre que la d’en Gambús és un relat de les peripècies de l’ogre durant els seus gairebé cent anys de vida.
Baulenas planteja una reflexió moral sobre el poder i els diners: tot i tothom té un preu?, hi ha límits ètics i morals que puguin frenar l’ambició? Temes de sempre, i alhora molt actuals. porta els seus personatges, literalment, al límit de la supervivència i demostra una vegada més la seva gran capacitat de mantenir l’interès del lector, el qual està en neguit i en tensió fins que no acaba les darreres pàgines del llibre.
La tria d’una estètica basada en la ironia, el sarcasme, i l’humor negre salva la història d’un final pessimista o negatiu (per segons quins personatges). Així, tot i que es plantegen situacions horribles, finalment se n’extreu la conclusió que, malgrat tot, és possible de tirar endavant.
El retrat que fa l’autor del Raval, gairebé converteix el barri en un personatge amb identitat pròpia. Tot i que la novel•la se situa al 2006 i actualment la situació ha empitjorat, Baulenas retrata amb cruesa les misèries i desgràcies d’una zona molt degradada de Barcelona on, malgrat això, hi ha personatges singulars i entranyables.
Com passa amb algunes de les seves obres, hi ha personatges, ni que siguin laterals, que ja havien aparegut. Miquel-Deogràcies apareix a La felicitat (2001), quan encara era un fetus a la panxa de la seva mare, Nonnita Serrallac, que segresta el pare de l’ogre, Deogràcies-Miquel i s’enfronta a la Miquela, la matriarca de la nissaga. Carducci, per la seva banda, sortia a Àrea de servei (2007), era el company de feina de la protagonista, Anna Gudallol.
Marta Planes
QUAN ARRIBI EL PIRATA I SE M'EMPORTI
LLUÍS-ANTON BAULENAS
432 pàgines
ISBN 9788482646091
Segell Editorial / Colecció
LA MAGRANA
LES ALES ESTESES
Data de publicació 1/02/2013
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Popular
-
Calamaro regresó a Barcelona de forma triunfal tras su última aparición en estas tierras en una sala Razzmatazz a reventar el pasado 20 ...
-
Una mujer es asesinada en Estocolmo en, digamos, extrañas circunstancias. No quiero dar detalles, pero la cosa tiene que ver con un truco de...
-
La protagonista de La hija extranjera, la nueva novela de Najat El Hachmi (Nador, Marruecos, 1979) es una chica que justo acabó la se...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada